Про аеропорти та інше...

Слабка підготовка інфраструктури міст, в яких має проходити чемпіонат, ставить під загрозу проведення Євро-2012 в Україні, заявив під час засідання оргкомітету з проведення Євро-2012 віце-прем’єр України Іван Васюник.

За його словами, на сьогодні жоден з аеропортів України не має реального плану підготовки до Євро-2012. Пан Васюник відзначив, що головною в цьому питанні є проблема майнового конфлікту. Місцеве керівництво, яке давало відповідні гарантії УЄФА, має реальні проекти, терміни і кошти, щоб підготувати аеропорти згідно з вимогами УЄФА, «але цей процес не може бути реалізований без розв’язання питання власності».

Харківська, Одеська і Донецька міські ради заявили про свою неготовність вирішити питання передачі комплексу аеропортів у державну власність» (що передбачено концепцією, розроблною Міністерством транспорту і зв’язку). «Такий конфлікт УЄФА не зрозуміє, — зазначив віце-прем’єр. — Він може перерости з економічної в політичну площину і завдати серйозної шкоди авторитету України».

Якщо до засідання Координаційної ради з підготовки до Євро-2012 при Президенті України не будуть вжиті адекватні кроки з виправлення ситуації, віце-прем’єр Іван Васюник має намір рекомендувати главі держави Віктору Ющенку притягти до відповідальності співробітників низки міністерств, відповідальних за процес підготовки до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

Присутній на тому зібранні президент Федерації футболу України Григорій Суркіс повідомив, що у штаб-квартирі УЄФА в швейцарському Ньоні 18 квітня українська делегація звітуватиме про стан виконання взятих нашою країною на себе зобов’язань з підготовки до проведення 2012 року чемпіонату Європи.

«Ми звітуватимемо рівно через рік після надання виконкомом УЄФА Україні і Польщі права на проведення єврочемпіонату. Доводитимемо, що Україна планово просувається до футбольного турніру», — сказав пан Суркіс. Хоча, на його думку, зробити це буде важко. Зокрема, ще не готовий генеральний план з підготовки, на який чекають в УЄФА 5 травня, не вирішено чимало інших завдань, термін виконання яких уже закінчився.

Віце-прем’єр Іван Васюник нагадав, що в червні до України приїде делегація УЄФА на чолі з її президентом Мішелем Платіні.

Засмутили терористів

Ми вже повідомляли, що конкурс на найкращий проект реконструкції НСК «Олімпійський» виграла тайванська компанія Archasіa Desіgn Group Lіmіted. З’ясувалося, що вона досить відома і авторитетна у світі. Ще раніше підписала контракт з Російською Федерацією на будівництво Олімпійського парку в Сочі, де відбудуться зимові Ігри-2014.

За словами міністра у справах сім’ї, молоді і спорту Юрія Павленка, обраний проект виявився найпідготовленішим, але недешевим. Реконструкція має завершитися до кінця 2010 року. Україна готова витратити на будівництво до 1,5 мільярда гривень. 300 мільйонів з них влада збирається витратити на підготовку документів, демонтаж непотрібних частин стадіону та інші підготовчі роботи.

Після демонтажу другий ярус буде вибудувано заново, при цьому західну трибуну зроблять вищою за інші (це надасть чаші стадіону динамічного вигляду). Місткість споруди становитиме 85 тисяч. Дах зроблять таким міцним, що обвалити його не зможуть жодні підступні наміри терористів.

Головні події попереду

Хокей. Саппоро (Японія). Чемпіонат світу. Перший дивізіон. Третій тур. 16 квітня. Хорватія — Естонія 2:1 (за булітами). Україна — Литва. 6:1 (4:0, 1:1, 1:0). Шайби: Шахрайчук, 1, Касянчук, 9, Срюбко, 11, Матерухін, 17, Климентьєв, 30, Сальников, 52 — Кумеляускас, 36.

Це була третя перемога наших. Головні іспити у них — попереду. Завтра вони зіграють зі збірною Японії, післязавтра — з угорцями.