Офіс Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих захопили та пограбували рейдери укупі з чиновниками. Про це «Голосу України» розповів голова комітету захисту Товариства політв’язнів, народний депутат першого скликання Олесь Шевченко.

За його словами, 24 березня нинішнього року організована група з 15 осіб, не пред’явивши ніяких документів, увірвалася до приміщення товариства і стала вимагати негайного звільнення. Вони стверджували, що будинок продано товариству з обмеженою відповідальністю «Алекс-Компані». Хоча ніякого документа про купівлю-продаж не пред’явили.

«Рейдери підігнали вантажівку, винесли з кабінету голови Товариства політв’язнів і репресованих Євгена Пронюка три комп’ютери, архів, два сейфи з документацією, частину експонатів музею українського політв’язня, меблі, а також портфель із документами та 20 тисячами гривень», — сказав Олесь Шевченко. Крім того, нападники зняли зі стіни будинку табличку з написом «Всеукраїнське товариство політв’язнів і репресованих» і повісили замість неї іншу — «Музей православної ікони».

Як зазначив народний депутат другого скликання, Герой України Євген Пронюк, приміщення було орендовано терміном на 25 років з переоформленням договору оренди через кожні п’ять років. Оскільки термін чергової п’ятирічної оренди закінчується 24 квітня цього року, керівництво декілька разів зверталося до Леоніда Черновецького з проханням продовжити його. Але столична влада вперто мовчала.

Він також сказав, що «Алекс-Компані» подала позов до Господарського суду на Товариство політв’язнів і репресованих, на якому хоче довести своє володіння будинком на законних підставах.

Олесь Шевченко заявив, що скоєний напад і дії київських чиновників, які вступили у злочинну змову з рейдерами, є цинічним викликом громадянському суспільству та верховенству права в столиці і країні загалом. Він зауважив, що до товариства входять люди, які все своє життя боролися за незалежну, демократичну, правову Українську державу, за що комуністичний режим піддавав їх репресіям і ув’язненням. І от тепер проти цих людей знову чиняться насильство та беззаконня. «В жодній цивілізованій державі це неможливо», — зазначив він.

«Ми створили комітет захисту Товариства політв’язнів. Крім колишніх політв’язнів, до складу ввійшли і колективні члени: Спілка офіцерів України та Всеукраїнський союз громадських об’єднань учасників бойових дій, ветеранів військової служби та правоохоронних органів», — повідомив голова товариства Євген Пронюк.