На гарячому затримала міліція керівника одного з підрозділів Макіївської міської санітарно-епідеміологічної станції, що на Донеччині. Як розповів виконуючий обов’язки начальника сектору державної служби з боротьби з економічними злочинами Радянського райвідділу міліції Сергій Шевирьов, правоохоронці отримали інформацію про те, що санітарний керівник вимагає і отримує хабарі від осіб, які оформлюють групу інвалідності та регресні виплати.

«Річ у тому, що чиновник очолював комісію з розслідування та виявлення профзахвоювань. До його функціональних обов’язків входило встановлення причин виникнення хвороби, — пояснив співрозмовник. — Він повинен був виїжджати на місце роботи особи, яка звернулася, обстежити його, скласти акт, винести висновок. Розмір хабарів коливався від 300 гривень до 300 доларів, залежно від того, на яку групу розраховував заявник. Якщо хтось не здогадувався принести мзду, голова комісії просто затягував оформлення необхідних документів або зменшував суму передбачуваних виплат шляхом заниження норм праці». Наприклад, працівник шахти за добу переносив уручну в середньому до однієї тонни гірничо-шахтного обладнання. А в акті обстеження робочого місця посадова особа вказувала, що норма праці не перевищує 300 кілограмів. За реальну норму доводилося платити. Виходить, шляхом хабара гірник відстоював законні права.

Співробітники міліції кажуть, що кримінальну справу стосовно вказаного голови комісії уже порушували, однак підозрюваний продовжував обіймати свою посаду. І ось під час чергового підношення у сумі 100 доларів санітарного лікаря затримали. Під час обшуку в його кабінеті виявили ще 700 гривень і 100 доларів — як запевнив

С. Шевирьов: «Їх походження у правоохоронців не викликало сумнівів». Кажуть, під час затримання і обшуку підозрюваний поводився спокійно і навіть байдуже. «Ми дізналися, що в середньому 25—35 осіб на місяць отримують необхідні документи на комісії, яку очолює затриманий, але не будемо стверджувати, що абсолютно всі діляться кровними із нечистим на руку чиновником», — додав представник райвідділу. Сьогодні слідство має сім доведених епізодів.

Порушено кримінальну справу проти посадової особи районної санепідемстанції і в Донецьку: затриманий брав хабарі за видачу дозволу на початок робіт на об’єктах харчування і за невжиття заходів за виявленими порушеннями. Приміром, у павільйоні, де готують курей-гриль, повинна бути проточна вода, каналізація та інші побутові умови. Нічого цього немає, а «точка» працює. Кримінальну справу порушено за двома епізодами отримання хабара, інші матеріали справи відпрацьовуються.