Сьогодні у столиці стартує дводенний фінал другого міжнародного хореографічного фестивалю «Містерія Dance». Рівно 260 танцювальних колективів з усієї країни взяли участь у чотирьох відбірних турах конкурсу, що відбувалися з кінця лютого до початку квітня цього року в чотирьох українських містах.

— У нас, — каже Марія Терехова, продюсер фестивалю, — змагання відбуваються у двох відділеннях: народного та сучасного танців. У кожному з них є чотири вікові категорії, що охоплюють як 6-літню малечу, так і 23-річну молодь.

До фіналу професіональне журі відібрало 40 кращих вітчизняних колективів. Вони разом із шістьма зарубіжними ансамблями будуть виборювати кубки переможців та цінні матеріальні призи. В окремій номінації змагатимуться два українські колективи, участь в яких беруть діти з обмеженими фізичними можливостями. «Наш фестиваль є соціально орієнтованим. І останнє проявляється в тому, що ми ставимо собі, перш за все, завдання забезпечити підтримку молодих талантів серед хореографічних колективів та дати їм можливість проявити свої здібності перед усією країною», — пояснює пані Терехова.

На її думку, нині у сфері культури держава талановитій молоді приділяє недостатньо уваги. Можновладцям, мовляв, невтямки, що саме такі діти — то успішне майбутнє країни, її творчий потенціал. І хоча скрізь і говорять, буцімто фестиваль проходить за підтримки ряду міністерств та органів державної влади, жодної копійки з бюджету на його проведення не виділили. Але організатори переконані: наступного року ситуація поліпшиться.

Вже у п’ятницю після визначення всіх переможців має відбутися великий гала-концерт за участю конкурсантів та зірок естради. І його окрасою, переконані організатори фестивалю, стане виставка народних костюмів. Що, як і фестиваль, проходитиме в Будинку культури ім. Корольова.

Фото з архіву конкурсу.