Нову, десяту за рахунком, книгу з серії «Невідома Україна» презентували днями у Києві. Цього разу це пізнавальна розповідь про гетьманські столиці Чигирин, Батурин і Глухів від автора Віктора Вечерського (на знімку).

Як зізнається він сам, над книжкою працював чотири місяці й усе попереднє життя. Міста козацької слави вивчив досконало. У книзі спростовує задавнені стереотипи, що склалися навколо них.

— Найперший стереотип, що поширився світом, — мовляв, російська влада так пройшлася щільним котком по цих гетьманських столицях, перлинах українського містобудування, що від них не лишилося абсолютно нічого, — розповідає В. Вечерський. — То неправда, бо насправді залишилися і пам’ятки, і, власне, самі міста.

На слайд-шоу показали, який вигляд мають гетьманські столиці сьогодні. Тепер там діють національні історико-культурні заповідники, а раніше міста називали забутими.

— Коли я поїхав до Чигирина у рік Чорнобильської аварії і зробив для генерального плану міста історико-архітектурний план, мене тодішні чиновники в державному комітеті будівництва відверто висміяли і сказали: він зробив історико-архітектурний план міста, де немає жодної архітектури, він займається маячнею. Але потім там було створено національний заповідник, — пригадує В. Вечерський.

Він переконаний: щоб зберегти національні пам’ятки, треба їх любити, а любов приходить через знання. Їх читачам другий рік поспіль дарує агенція «Наш час», що започаткувала серію «Невідома Україна».

Фото Віктора ГЛАЗКО.