Загальні збори парламентської коаліції демократичних сил за участю Голови Верховної Ради, Прем`єр-міністра та урядовців тривали понад три години за зачиненими від преси дверими. Скупі коментарі засвідчили: у лавах коаліціянтів не все спокійно.

Ще перед початком зібрання голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко («НУ—НС») заявив журналістам: ця зустріч не планова, а викликана наявністю проблем усередині коаліції та потребою «розставити всі крапки над і».

Найбільший камінь спотикання — створювати чи ні в парламенті Тимчасову спеціальну комісію з розробки змін до Конституції. Якщо БЮТ обома руками «за», то «НУ—НС» — проти. Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко після зборів заявив, що голосування за створення ТСК може призвести до розколу коаліції. «Вона буде врятована, якщо фракція БЮТ не голосуватиме за проект постанови про створення ТСК щодо внесення змін до Конституції. Причому голосувати разом із регіоналами та комуністами», — сказав

В. Кириленко. За його словами, саме цій темі передусім було присвячено збори коаліції, зініційовані «НУ—НС». Натомість бютівці, як повідомив лідер фракції Іван Кириленко, взяли «тайм-аут» для прийняття остаточного рішення з цього питання. На їхню думку, є кілька варіантів, як розв’язати цю ситуацію. Жодного рішення про ТСК на зібранні коаліції не було ухвалено, і фракції вирішили ще порадитися кожна окремо.

Загалом на зборах коаліції розглядали більш як 100 питань, серед них — зміни до держбюджету-2008, ухвалення низки першочергових законопроектів. Лідерка БЮТ, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, за словами учасників зібрання, заявила, що саме для нормалізації відносин між гілками влади БЮТ ініціює ухвалення відповідних змін до Конституції і вимагає відсторонення від виконання обов’язків глави секретаріату Президента Віктора Балоги. Проте за наполяганням нашоукраїнців це питання навіть не поставили на голосування.

Бурхлива дискусія закінчилася фактично лише однією домовленістю: дочасні вибори столичного міського голови таки варто проводити у два тури. Фракції коаліції вважають за необхідне ухвалити відповідний закон, який невдовзі мають подати до парламенту.