Ми повинні задуматися над тим, скільки земель має залишатися в сільськогосподарському обороті, наголосив голова Комітету Верховної Ради України з питань земельної політики та земельних відносин Микола Присяжнюк (на знімку), коментуючи в Житомирі дискусії навколо проектів законів про ринок землі.

Це одна з тих проблем, яку обійдено в законопроекті уряду. Він нагадав, що під час громадського обговорення в комітеті було зроблено висновок, що там червоною ниткою проходить одне — проведення аукціонів. Микола Володимирович назвав такий підхід популізмом.

Як керівник комітету, наголосив він, наполягаю на тому, щоб і уряд, і Міністерство аграрної політики чітко відпрацювали свої сегменти відповідальності. Бо поки що в міністерстві навіть не уявляють, скільки земель має засіватися. Статистика свідчить про те, що в Україні тільки 8 відсотків їх перебувають у природному стані, решта розорано. В європейських країнах, на які ми прагнемо рівнятися, показники зовсім інші. А хто в нас зробив аналіз, скільки з тих 42 мільйонів гектарів сільгоспземель, які ми маємо на балансі, треба залишити для виробництва? У нас називають різні цифри, сказав М. Присяжнюк. Дехто навіть каже, що ми всі ці площі засіємо і прогодуємо весь світ. Але ж ми неспроможні їх правильно обробити. Йде процес виснаження землі. Ніхто не контролює дотримання сівозмін.

У зв’язку з цим голова комітету нагадав, що йде постійне нав’язування вирощування сировини для біопалива. Вже сьогодні вертикально інтегровані компанії планують засіяти ріпаком близько 15 мільйонів гектарів. Микола Присяжнюк вважає це великою загрозою. Тому що насправді з 42 мільйонів гектарів для сільгоспвиробництва, як він зазначив, можна використовувати не більш як 25 мільйонів, бо решта площ через ерозію вже непридатні. Інвестори мають розуміти, що під ріпак можна відвести всього 8 відсотків від цих 25 мільйонів. Державний комітет земельних ресурсів повинен надати чіткі пропозиції по земельному кадастру, а уряд подати законопроект про це, як і було передбачено. Має бути чітко визначено, хто має контролювати дотримання сівозмін, вимог агрохімії тощо. Це важливі передумови впровадження ринку землі.

Микола Присяжнюк, який свого часу працював першим заступником голови Житомирської ОДА, виклав і свою позицію з питання, яке дуже актуальне для області: найближчим часом комітет проведе слухання, як втілити в життя програму не захисту від наслідків Чорнобильської катастрофи, а наступу на них. Адже сьогодні вже є наукові розробки, як за кілька років очистити землі від радіації. Це важливо і для економічного розвитку області, адже статус забрудненої території відлякує багатьох потенційних інвесторів.