Навіть за торішньої посухи рентабельність маку становила 150 відсотків у селянсько-фермерському господарстві «Оріон», що у Чернівецькому районі на Вінниччині.

Найбільший прибуток від макових зерен господарство мало у 2001 році. Тоді зібрали з гектара по півтори тонни маку з рентабельністю 300 відсотків(!).

Нині мак уже зійшов. «Це така культура, що їй треба схопити ще зимову вологу, — каже керівник господарства «Оріон» Анатолій Лутковський. — То ми ще в лютому, під час теплих «вікон», посіяли 90 гектарів. Решту сто гектарів впорали у березні».

Фіолетового кольору рядочки найкраще видно проти сонця. Інакше їх складно розгледіти: чорнильний колір зливається з грунтом. Сіють лише один сорт з символічною назвою «Беркут». «У міліції, яка охороняє макове поле, є підрозділ з такою само назвою, — усміхається співрозмовник. — Без охорони не обійтися. Це одна з вимог ліцензії».

Після затяжних дощів у ріст раптово пішли бур’яни. «Весь атлас скоро можна буде побачити на плантації, — продовжує співрозмовник. — Наука, на жаль, ще не придумала комплексних гербіцидів для боротьби з бур’янами на маковому полі. Тому ми самі практикуємо різні варіанти. І маємо деякі результати».

Анатолій Вікторович, агроном за фахом, навіть дипломну роботу в інституті захищав на тему... вирощування маку. «В інститутській програмі тоді не передбачалося вивчення цієї культури, — уточнює він, — але тему все одно затвердили. Бо я вже мав на той час деякі дослідження».

У кабінеті Лутковського замість квітів — макові «коробочки», макові стебла. Про мак пан Анатолій може розповідати без упину. «Це ж, як писав поет, красиве і корисне, — усміхається співрозмовник. — Ви приїдьте до нас у червні, і побачите, яка то краса макове поле — очей не відірвати. У цей час мак цвіте. Знаєте, яким кольором? Та ні, не червоним. Червоним — це опійний мак. А наш має голубий колір з білим відтінком. Плантація — ніби море. Та що я вам розказую, приїдете — самі переконаєтеся».

Нинішнього року мак посіяли з шириною міжрядь, як під буряки, на відстані 45 сантиметрів. Техніка зможе зайти. Буде можливість механізовано боротися з бур’янами. Торік міжряддя звузили до 25 сантиметрів. Побачили, що мало вологи, то вирішили врожай взяти за рахунок густоти. Тому доглядали рослини лише вручну. Дуже кропітка робота. Але затрати виправдовують себе. Зате збирають мак комбайном. «Дехто вручну зрізає маківки, — каже А. Лутковський, — але то вже завеликі затрати. Ми комбайном зрізаємо коробочки і одразу молотимо, так що на тік доставляємо готове зерно».

Ліцензія на вирощування маку в господарстві «Оріон» значиться під номером шість. «Ми одні з перших в державі взялися за цю справу, — продовжує А. Лутковський. — Не від доброго життя, звичайно. До того в нас домінували буряки. Але єдиний в районі цукрозавод зупинили, треба було якось виходити з ситуації».

Нині в господарстві — жодного гектара цукристих. Їх витіснив мак. «Ця культура для нас стала стратегічною, — каже керівник господарства. — Маємо й інші зернові, і бобові, але економіка тримається на макових зернах. Зарплату видаємо місяць у місяць, не маємо заборгованості з податків. Тепер ви розумієте, чого варті оці малесенькі насінинки».

Із збутом продукції — жодних проблем. «Якийсь рік мак не вродив у Чехії, то у нас заготівельники все підмели начисто. Але й без закордону мак українці люблять, тому весь продаємо».

Загалом на Вінниччині мак вирощують у більш як 30 господарствах.

Вінницька область.