Звертаються до вас власники худоби села Бузького Новоодеського району Миколаївської області, але можна сказати, що майже всієї України. Ми є здавачами молока від своїх корів новоодеській «Дружбі» та миколаївському «Лакталісу». На тлі загального подорожчання всіх продуктів харчування закупівельна ціна молока ще кілька місяців тому була 1 грн. 80 коп. за літр. Хоч вона значно занижена, її постійно зменшують. Так, до 15 березня платили 1,70 грн., а потім — взагалі 1,60 грн. Молоко береться без договорів, без жодних зобов’язань — диктують ту ціну, яка вигідна підприємствам. Шкода збуватись власної худоби, але ж це очевидно, що прибуток з нашої важкої праці майже відсутній, бо кілограм макухи коштує

2 грн. 50 коп., а відро фуражу (9 кг) — 15—16 грн. Біодобавки, сіно, солома, силос — все так подорожчало, що стало невигідно тримати тих корів. Машина кукурудзяного шолушиння — і то 500 грн. А ще додайте плату за воду, якої не вистачає, за випас, щеплення, лікування тварин, аналізи крові на перевірку їх здоров’я, постійні аналізи на мастит у разі здавання молока, оформлення паспортів на корів, ідентифікацію, а ще — гроші на оформлення в оренду пасовища громадою села і власний труд такий тяжкий і невдячний. Що залишається селянинові з власних корів? У нас виростають купи гною, а збагачуються зовсім інші люди. А селяни в безвиході, адже більшість людей без роботи, і це молоко є єдиним джерелом прибутку. Невже не можна вирахувати собівартість літра молока і вплинути на встановлення мінімальних закупівельних цін, які хоча б компенсували наші затрати.

А також просимо заборонити встановлення жирності й щільності молока кустарним способом, «на віру», бо від цього теж залежить ціна молока. Досить обдурювати людей! Таким підприємствам час придбати автоматичні визначники жирності й щільності й робити ці аналізи під час приймання молока в присутності здавача. Звісно, це переробникам невигідно і вони придумують сто причин, щоб не придбавати такі прилади, адже на жирі з корів теж нагрівають руки. А людям бідним нема куди звернутися з цих питань, пожалітись, щоб встановити контроль за закупівельним цінами.

Ви ж розумієте, якщо вчасно не змінити стан справ, то наслідки можуть бути непередбачувані, тому сподіваємось на вашу підтримку, допомогу, захист, розуміння. Це питання актуальне по всій Україні. Треба встановити соціальну справедливість, яка заохочувала б до занять сільським господарством, зокрема, розведення корів, а не штовхати до того, щоб їх збуватись.

Жителі села Бузького (нас — власників корів та здавачів молока — більше тисячі).