До ідеалів козацької педагогіки звернулися у Війську Запорозькому Низовому. Свого часу січові школи задовольняли освітні, культурні, духовні та військово-оборонні потреби українського лицарства. А найздібніші учні продовжували навчання в Києво-Могилянській чи в Острозькій академіях. Козаки ростили високоосвічених і мужніх воїнів, державних мужів.

— Створюючи гурток, а потім школу джур, яка згодом стала центром козацького патріотичного виховання, наш колектив узяв на озброєння все краще з досвіду шкільництва на Січі, — розповів директор центру «Школа джур», полковник Війська Запорозького Низового Валерій Наріжний. — Головне для нас — виховання молоді, яка завтра творитиме нову Україну. Цьому ми віддали роки напруженої праці. І, здається, не марно. Всі вихованці вдячні нашій школі за те, що ми їх підготували і морально, і духовно, і фізично. І всі вони знайшли своє місце в житті.

З кожним роком дедалі більше охочих стати справжніми лицарями Війська Запорозького. Сьогодні у школі джур — майже 700 учнів. А за 15 років через неї пройшли тисячі вихованців, котрі з честю відслужили в армії України. Служать ці хлопці переважно у військах спецпризначення, найчастіше — у прикордонних. Дехто брав участь в ООНівських миротворчих операціях.

Привітав вихованців і викладачів школи джур з її 15-річчям заступник голови Запорізької облради Леонід Анісімов. Він наголосив, що місцева влада робитиме все, щоб відродити в молоді, частина якої, на жаль, почала втрачати життєві орієнтири, почуття патріотизму та віру в майбутнє.

— Завдання непросте, але за допомогою громадських організацій, працівників освіти та культури, духовенства, підприємців ми вирішимо його, — запевнив Леонід Анісімов. — І перший крок уже зробили — прийняли Програму розвитку козацтва в нашім краї, яка вперше в Україні фінансується з обласного бюджету.

Після церемонії нагородження джури показали козацьке мистецтво рукопашного бою. А завершилися врочистості великим святковим концертом, який на честь 15-річчя навчального закладу підготували його вихованці.

Запорізька область.