У Львівському музеї історії релігії відбулася урочиста презентація відреставрованої ікони XV століття «Богородиця з Ісусом на престолі». Випадкове віднайдення її у запасниках музею стало справжньою сенсацією.

Ікона була шість разів перемальована в різних місцях, а в XX столітті її перемалювали повністю. Фотофіксація ікони у X-променях (рентген) показала, що під грубими шарами фарби є значно старіше малярство. Художник-реставратор музею Петро Скоп під керівництвом Галини Скоп (матір реставратора — відомий мистецтвознавець) за допомогою мікроскопа розпочав пошарове розчищення перемалювань. Реставраційні роботи тривали більш як сім місяців. Українські та закордонні фахівці після низки мистецтвознавчих досліджень, експертиз та порівнянь живописної манери виконання дійшли висновку: ікона була намальована в першій половині п’ятнадцятого століття західноукраїнським художником, ймовірно, перемиської школи іконопису. Це дає підстави стверджувати, що презентований твір є унікальним в українському іконописі — і з композиційної точки зору, і за способом малярства.

Відреставровану ікону «Богородиця з Ісусом на престолі» освятили. Вона займе особливе місце на виставкових площах львівського музею...