Свої політичні пристрасті можна виявляти по-різному. Хтось пише скарги, інші ночують на асфальті, пікетуючи державні установи. 85-річна мешканка села Заривенці Бучацького району, що на Тернопільщині, Ганна Матлак до цього питання підійшла творчо: незважаючи на поважний вік, вона вишила сорочку для Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. Адреси українського парламенту старенька не знала, тому звернулася по допомогу до районної адміністрації. Заступник голови Євген Рій каже, що до установи, яку він представляє, люди часто звертаються з різними проханнями. Але бабуся Ганна чи не перша захотіла передати подарунок.

Сама Ганна Матлак каже, що вишивала усе життя і любить це заняття. Вона виховала трьох синів. Усі вони мали сорочки, оздоблені материною рукою. Зробити дарунок Голові українського парламенту вирішила тому, що «він гарний хлопець». Постійно телефонувала Євгену Рою і питала: «Чи сорочка дійде на Київ?» Але вона навіть не сподівалася отримати відповідь від самого Голови Верховної Ради. Його помічник Олександр Присяжнюк приїхав у куточок Тернопільщини, де мешкає бабуся Ганна, щоб подякувати їй за подарунок.

Мешканці Заривенець, схоже, не дуже здивувалися, що саме в цей двір приїхала делегація столичної і місцевої влади. Вони одноголосно кажуть: бабуся Ганна, незважаючи на вік, «дуже активна». У Заривенцях жила усе своє життя. Її старший брат Василь Пірус був учасником визвольних змагань наприкінці сорокових років.. А юна Ганна — його першою помічницею. У самій хаті і біля оселі було чотири схрони, де переховували повстанців. Односельчани згадують, що будинок «спалили енкаведисти». Тоді в ньому згоріла і мати Ганни.

Нині жінка щовечора дивиться по п’ять випусків новин. Вона переживає за долю держави і вірить, що її керівництво зможе поліпшити життя в ній.

— Тримайте державу в руках, — побажала бабуся Ганна Арсенію Яценюку. — Дай вам Боже! Пильнуйте, бо бачите, який час...

Голову Верховної Ради Ганна Матлак називає золотою людиною і каже, що щаслива мама, яка виховала такого сина. Жінка роздивлялася подарований портрет парламентського голови, вбраного у її вишиванку. Загорталася у подаровану хустину і потай втирала сльозу радості від того, що її почули, приділили увагу. Вона пообіцяла вишити подарунки ще для багатьох політиків. Навіть вже склала список із семи осіб.

На знімку: голова Бучацької райдержадміністрації Тарас Пастух, Ганна Матлак, помічник Голови Верховної Ради України Олександр Присяжнюк.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.