Ранкове і денне засідання 15 квітня

Щойно відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив 30-хвилинну перерву. Вона, за словами глави парламенту, необхідна фракціям «НУ—НС» і БЮТ для остаточного вирішення питання стосовно формування порядку денного. Під час ради коаліції депутати більшості дійшли згоди про невнесення до порядку денного спірного питання — проекту постанови про створення конституційної тимчасової спеціальної комісії.

Парламентарії запропонували внести до порядку денного зміни до Закону «Про статус народного депутата» та постанову про призначення позачергових виборів до Харківської міської ради та міського голови Харкова.

Погоджувальна рада визначила порядок денний, тож не слід виконувати чиїсь забаганки, переконував комуніст Петро Цибенко. Олег Зарубінський (фракція Блоку Литвина) спроби змінити порядок денний назвав прагненням дестабілізувати ситуацію в парламенті. До того ж, переконаний депутат, це свідчення існування недовіри між коаліційними партнерами. Він закликав колег насамперед розглядати питання, які цікавлять весь народ країни. А за словами Олександра Єфремова (фракція Партії регіонів), внесення до порядку денного харківського питання йде врозріз із Регламентом і призведе до блокування трибуни. «Якщо коаліція переслідує цю мету, то вона її доб’ється», — наголосив він. Утім, проголосувати за внесення до порядку денного цих питань з першої спроби народні обранці не змогли. Фракції Партії регіонів і комуністів зажадали перерви для остаточного з’ясування своїх позицій під час їх розгляду.

Друга спроба головуючого поставити на голосування внесення цих питань до порядку денного призвела до блокування трибуни. Щоправда, вона тривала недовго. Фракція Партії регіонів вимагала під час їх розгляду голосувати руками. Ця пропозиція спричинила невдоволення коаліції. Врешті, депутати 323 голосами внесли зміни до порядку денного. Але, щоб зняти напруження в сесійній залі, розгляд цих питань було перенесено на вечірнє засідання.

Натомість обранці перейшли до розгляду, за скороченою процедурою, законопроектів, визначених Президентом як невідкладні. Зокрема, сесія відхилила зміни до деяких законодавчих актів (щодо державного регулювання природних монополій). Через побоювання народних депутатів встановити президентський контроль за державними прикордонною службою та службою спеціального зв’язку та захисту інформації. Адже вони, як наголошували парламентарії, жодним чином не відносяться до природних монополій. До того ж головне експертне управління у своєму висновку зазначило, що законопроект суперечить Конституції.

Сесія підтримала в першому читанні зміни до деяких законів (щодо державної підтримки сімей, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування). За словами міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, законопроект передбачає, що в разі втрати дитиною батьківського піклування відповідний орган опіки зобов’язаний вжити заходів з улаштування дитини в сім’ю громадян України на усиновлення або під опіку (піклування) в дитячий будинок сімейного типу. Водночас усиновителям встановлюється одноразова матеріальна допомога на рівні допомоги при народженні дитини, щомісячна допомога в розмірі прожиткового мінімуму, а також одноразова оплачувана відпустка тривалістю 90 календарних днів для догляду за всиновленою дитиною. Такі заходи, переконаний Юрій Павленко, мають зменшити кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яких на кінець 2007 року було 102 тисячі.

Схвальну оцінку в першому читанні і в цілому дістав і законопроект про внесення змін до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування). Він, зокрема, вдвічі підвищує розмір виплати на дітей, над якими встановлено опіку чи всиновлено, до двох прожиткових мінімумів. Закон набирає чинності з 1 січня 2009 року.

Крім того, сесія ухвалила в цілому у другому читанні низку законопроектів. Зокрема, зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів стосовно гуманізації кримінальної відповідальності; зміни до деяких законодавчих актів стосовно посилення відповідальності за порушення вимог земельного законодавства; зміни до Закону «Про єдиний митний тариф (щодо ставок оподаткування товарів українського походження).

На знімку: Степан Глусь, Євген Константинов (праворуч).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.