Щодня до притулку благодійного фонду «Карітас», що у Тернополі, приходить 10—12 нових дітей (взимку — вдвічі більше). Їх тут нагодують, нададуть медичну допомогу, одяг, але прихистити усіх безпритульних немає змоги: пристосоване приміщення притулку переповнене.

Інформація для роздумів. За офіційними даними, нині в Україні 130 тисяч дітей живуть на вулиці. За неофіційними — їх набагато більше. Майже 80 відсотків безпритульних — діти шкільного віку, кожен п’ятий з них — неписьменний, решта — з рівнем знань, що не відповідає їхньому віку. Є тут і дошкільнята, і підлітки, старші 16-ти років. В основному це хлопці. Згідно з дослідженнями ЮНІСЕФ, проведеними в рамках проекту «Діти вулиці», у більшості безпритульних є сім’ї, але вони пішли з дому через батьків. Кожна третя така дитина постраждала від жорстокого ставлення до неї в сім’ї. Багато дітей вдома недоїдали. Кожен другий безпритульний вживає алкоголь або наркотики. Причин, через які діти втікають на вулицю, багато, але основних дві: жорстоке поводження з ними у неблагополучних сім’ях, де батьки — п’яниці, наркомани, з кримінальним минулим, а також недостатній інтерес дорослих до життя дітей, надмірне авторитарне виховання.

На Тернопільщині ця проблема загострюється ще й заробітчанством. Покинуті батьками на дідусів і бабусь, а деколи й на зовсім чужих людей, недолюблені, недоласкані діти шукають розуміння на вулиці. Повернути до нормального життя малих бродяжок непросто. Їх поселяють в інтернатні заклади, однак вони знову втікають, часто мігруючи з міста до міста. Так чи інакше, залишати таких дітей напризволяще не можна. У притулку «Карітасу» намагаються до кожного знайти індивідуальний підхід, достукатися до серця, навернути до навчання, дати професійні орієнтири. Нині, на жаль, прихистити усіх неможливо через брак місця. Нове приміщення притулку вже будується: закладено фундамент і цокольний поверх (всього їх має бути чотири). У ньому заплановано спальні, навчальні кімнати, майстерні, їдальню. Однак будова зупинилася через брак коштів. Для її закінчення потрібно приблизно 850 тисяч гривень. Благодійний фонд звалив на свої плечі непомірний тягар, але відступати наміру немає: гроші шукають серед милосердних людей і в Україні, і за кордоном.

Долучилися до благородної справи і студенти Тернопільського національного економічного університету. З їхньої ініціативи і за підтримки доктора економічних наук, професора, ректора Сергія Ілліча Юрія вони започаткували благодійну акцію «Основний інстинкт». Основний інстинкт людини — вижити. «Ці діти також борються за виживання, — каже проректор з питань гуманітарної освіти та виховання, кандидат економічних наук Богдан Адамик. — Ми повинні простягнути їм руку допомоги». До речі, у вузі навчається більше 60 дітей-сиріт. При університеті діють спортивні клуби для дітей з неблагополучних родин, позбавлених батьківського піклування, тих, у кого батьки на заробітках. За умов гарного навчання і поведінки вони також мають шанс стати студентами. Протягом благодійної акції «Основний інстинкт» майбутні фінансисти, економісти, банкіри, юристи провадитимуть просвітницьку роботу, залучатимуть меценатів, збиратимуть кошти. Фінішуватиме акція у травні великою благодійною шоу-програмою. Для цього вуз орендував найкращу в місті залу палацу культури «Березіль». Концерт дадуть самі студенти (художня самодіяльність у вузі на дуже високому рівні). Вже погодилися взяти участь у ньому заслужений артист України Гриць Драпак, ведучий телепрограми «Галопом по Європах» Ігор Пелих. Сподіваються, що будуть інші відомі імена. Усі виручені в ході благодійної акції «Основний інстинкт» кошти перерахують на продовження будівництва притулку для дітей вулиці. Організатори будуть щиро вдячні, якщо до цієї справи долучаться добросердні люди з інших регіонів України. Контактний телефон благодійного фонду «Карітас» у Тернополі: 80352 52-36-84 або 80674914823.

Тернопільська область.