«Порушення прав людини, порушення основних демократичних принципів у світі — то велика біда, на яку ми не можемо не реагувати. На жаль, резолюції і декларації часто-густо не виконуються. І саме ваша відповідальність і наша спільна відповідальність як держави — забезпечити виконання цих прав людини як на своїй території, так і в глобальному вимірі», — наголосив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, відкриваючи міжнародну конференцію «Сучасні виклики правам і свободам людини». Вона відбулася учора і була присвячена 60-річчю Загальної декларації прав людини та 10-річчю створення інституції Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Водночас Голова Верховної Ради зазначив, що наша країна нині перебуває у процесі конституційних трансформацій. Проте другий розділ Конституції, який окреслює права і свободи громадянина, є одним з найдосконаліших і не потребує внесення змін, однак його треба виконувати. Подібна проблема, переконаний глава парламенту, існує в усіх країнах світу. «На превеликий жаль, ті, хто покликаний виконувати саме цей розділ, як правило, його й порушують. Влада повинна нести повну відповідальність за виконання і за збереження прав і свобод людини і громадянина», — наголосив він.

Арсеній Яценюк побажав омбудсменам успіху в їхній щоденній роботі, зазначивши: «Багато людських доль залежать безпосередньо від вас. Тисячі, а то й мільйони людей покладаються безпосередньо на вашу допомогу. Ми цінуємо інститут омбудсмена в Україні і цінуємо людей, які захищають права громадян у світі».

У свою чергу Ніна Карпачова наголосила на необхідності затвердити в Україні принципи державної міграційної політики, створивши потужну державну міграційну службу як самостійний орган державної виконавчої влади із спеціальним статусом. Приводом для цього, на її переконання, має стати тривожна тенденція з прояву в нашій країні ксенофобії та етнічної нетерпимості. За її словами, лише протягом 2007 року жертвами нетерпимості стало 70 осіб, з яких загинули 22 чоловіка. Вже цього року, зазначила вона, постраждали десятки іноземців, переважно з Індії, Китаю, Пакистану, Ірану та країн Африки.

Крім того, Уповноважена Верховної Ради з прав людини зазначила, що боротьба з бідністю, тероризмом, насильством, торгівлею людьми, попередження екологічних катастроф вимагають від світового співтовариства об’єднання зусиль і якомога тіснішого співробітництва.

У конференції взяли участь також координатор представництв ООН в Україні Френсіс О’Доннел, Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг, омбудсмени країн—членів ЄС, СНД, відомі правозахисники.

Обговорили учасники конференції й багато інших актуальних проблем, зокрема ліквідацію практики тортур, міжнародного тероризму, екологічної безпеки та охорони здоров’я. За результатами роботи конференції її учасники ухвалили декларацію, в якій шістдесятирічну Загальну декларацію прав людини визнано універсальним документом в оцінці завдань із забезпечення прав і свобод людини для країн, урядів, народів, міжнародних і національних інститутів з прав людини, а також окреслено нові виклики часу та шляхи їх подолання.

На знімку (зліва направо): Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммерберг.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.