Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк на початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів зазначив: впродовж минулого пленарного тижня Верховна Рада прийняла в цілому 19 проектів законів і розглянула 197 питань. За словами А. Яценюка, це свідчить про те, що конструктивна робота Верховної Ради налагодилася й існує формування нової більшості — «парламент України». Тобто є велика кількість питань, які об’єднують. «Ми здатні об’єднуватися, коли йдеться про резонансні питання для суспільства», — сказав А. Яценюк.

Голова Верховної Ради звернув увагу на потребу врегулювання нинішнього пленарного тижня таких питань — внесення змін до Тимчасового Регламенту Верховної Ради в частині проведення години запитань до уряду та захисту прав опозиції. «Це є ключові інститути демократії — як опозиція, так і коаліція, — зауважив А. Яценюк. — І не маючи юридично захищених прав опозиції, будемо постійно спотикатися у парламенті».

Голова Верховної Ради також повідомив, що до парламенту надійшов лист від Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, в якому йдеться, що проект закону про внесення змін до держбюджету-2008 буде подано до Верховної Ради до 28 квітня. А. Яценюк висловив сподівання, що до цього часу уряд подасть до парламенту не лише проект змін до цьогорічного держбюджету, а й програму соціально-економічного розвитку. Глава парламенту також звернув увагу на потребу сконцентруватися нинішнього пленарного тижня на розгляді соціальних законопроектів — щодо прожиткового мінімуму, погодинної оплати праці тощо, а також завершити розгляд законопроектів із земельних питань.

Згідно з розкладом засідань Верховної Ради на 15—18 квітня, у вівторок буде розглянуто проекти законів «Про ринковий нагляд», нова редакція Закону «Про Кабінет Міністрів», зміни до Кодексу законів про працю, до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», внесені Президентом України як невідкладні. У середу — законопроекти про підвищення престижності шахтарської праці, про соціальний діалог, а о 15-й годині відбудуться парламентські слухання на тему: «Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи». У четвер, 17 квітня, роботу парламенту передбачається розпочати з розгляду питань, що стосуються вступу України до СОТ. А у п’ятницю, 18 квітня, після традиційної години запитань до уряду на розгляд народних депутатів буде запропоновано низку питань щодо врегулювання земельних відносин для повторного розгляду з пропозиціями Президента. 21—25 квітня парламентарії працюватимуть з виборцями, 29—30 квітня та 5—8 травня — у комітетах і фракціях, а наступний пленарний тиждень планується провести 13—16 травня.

Фракції БЮТ і Партії регіонів продовжують наполягати на внесенні до порядку денного питання про створення в парламенті тимчасової спеціальної комісії з опрацювання змін до Конституції. Однак «НУ—НС», за словами лідера фракції В’ячеслава Кириленка, виступає категорично проти будь-яких голосувань щодо створення ТСК. За словами В. Кириленка, у цій дискусії всі сторони повинні зробити кроки назад, щоб нормалізувати ситуацію.

У свою чергу, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на брифінгу після закінчення погоджувальної ради заявив, що цілком поділяє позицію Президента України: нема іншого шляху, аніж прийняття Конституції в парламенті, але проект конституційних змін має бути внесено до Верховної Ради за результатами роботи Національної конституційної ради. До того ж, позиція глави парламенту: проект постанови про створення ТСК підписують усі п’ятеро лідерів фракцій, щоб «знову не ділити парламент за політичними мотивами».

«Збалансованою та дипломатичною», за словами А. Яценюка, має бути й відповідь українського парламенту на недавні заяви з боку російських військових та політиків щодо руху України до НАТО. На засіданні погоджувальної ради прийнято рішення розглянути це питання на засіданнях комітетів Верховної Ради у закордонних справах і з питань нацбезпеки та оборони, а потім провести зустріч українських та російських парламентаріїв і знайти спільну позицію на міжпарламентському рівні.

Після погоджувальної ради народні депутати, котрі входять до коаліції демократичних сил, провели загальні збори коаліції.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.