У чому сенс і мета буття, або, простіше кажучи, життя? І чому воно таке, як є, це життя? І де ота справедливість і правда? Та чи існує щастя, для котрого, як стверджують, Бог створив людину? Якщо це справді так, то чому вона, людина, створена за образом і подобою Бога-творця, така жорстока, несправедлива — одним словом, недосконала? А чи можлива ця досконалість узагалі, і якщо так, то коли і за яких обставин?

Нормальна людина не може не замислюватися над цим. Зазвичай аргументованих, переконливих і достатньо зрозумілих відповідей на ці запитання самотужки майже ніхто не знаходить. Але з виходом у світ книг Лариси Петрівни Дмитрієвої відповіді на ці та багато інших запитань хто схоче — одержить. Як одержав їх автор цих рядків і ті, хто мав можливість не стільки прочитати, скільки вивчити її праці.

Сьогодні широко відомо, що Альберт Ейнштейн, який відкрив і згодом опублікував теорію відносності, зіткнувся з повним нерозумінням. І не тільки пересічних людей, його сучасників, а й своїх колег. Авторитетні вчені-фізики не могли спочатку зрозуміти і вмістити в своїй свідомості це відкриття, настільки воно було випереджаючим на той час. І лише через кілька років, після багатьох лекцій і публікацій, в тому числі і в популярній формі (було видано «Теорію відносності для мільйонів»), якоюсь мірою суть відкриття стала доступною навіть широкому загалу.

Щось подібне можна сказати і про великі труди великих учителів людства — Олену Блаватську, Олену Реріх і Франчіа Ла Дью. Це, передусім, «Разоблаченная Изида» і двотомник «Тайная доктрина», написані Оленою Блаватською під керівництвом і за безпосередньої співпраці з великим учителем Кут Хумі і владикою таємничої Шамбали — гімалайської твердині вчителів великого вчителя Майтреї Моріа. Під його ж керівництвом було написано й «Агни йогу» Олени Реріх. Третім діамантом у цьому сузір’ї стало «Учение Храма», написане американкою Франчіа Ла Дью під керівництвом великого вчителя Ілларіона. Усі ці праці давно видані й перевидаються в усьому світі.

Але без певної підготовки вони для когось складні, а для багатьох людей — надто складні або навіть непідйомні. Можливо, навіть більше, ніж згадана теорія відносності Альберта Ейнштейна. Та, на щастя, є автор і його праці, котрі можуть стати рятівним містком для підходів до розуміння надскладних, але конче необхідних і більш ніж актуальних учень, так щедро подарованих людству.

Автор цих праць, Лариса Дмитрієва, безумовно, здійснила велику справу, подібну подвигу, її тритомник «Тайная доктрина Елены Блаватской в некоторых понятиях и символах», що побачив світ 1992 року в Росії стотисячним тиражем, розійшовся миттю і був незабаром перевиданий. Через майже десятиріччя був написаний, виданий у Молдові і перевиданий також у Росії її семитомник під назвою «Посланник Утренней Звезды — Христос». Побачили світ перша і друга книжки і готується третя — прекрасно ілюстрованого видання для юних читачів «Думалка»...

Цей внесок у скарбницю світової думки, розвиток науки, культури, філософії — неоціненний. І головне те, що після опанування та засвоєння цих праць Лариси Дмитрієвої стануть більш доступними вчення Олени Блаватської, Олени Реріх та Франчіа Ла Дью, адже свідомість буде вже підготовленою, розширеною, за словами великих учителів, — зрослою. А вони стверджують: ніщо так повільно не зростає, як людська свідомість. Прикро однак, що таких книг видається дуже мало, і, можливо, тому так мало серед нас тих, хто замислюється над проблемами людства. Хоча, безумовно, ці видання розраховані не на пересічну людину. Та й, зрештою, ніколи в історії людства осягнення сокровенної мудрості не було справою натовпу.

Зараз вперше в Україні видано перші три томи семитомника Лариси Дмитрієвої «Посланник Утренней Звезды — Христос» та готується до видання четвертий том. Тираж дуже малий — усього п’ять тисяч примірників. Більш ніж певен: ця подія стане кришталево чистим і життєствердним живильним джерелом, котре дасть можливість вгамувати спрагу висушеним нинішнім буттям серцям. Променем світла в мороці суцільної наживи й пожадливості, падіння моралі, до чого більшість із нас вже звикла і навіть, на превеликий жаль, упокорилась, не маючи віри у зміни на краще. Але зміни не тільки можливі, вони — невідворотні, а праці великих подвижників їх прискорять і наблизять. На благо наших співвітчизників і всього людства.

Микола Дзюбак.

м. Київ.

До уваги читачів!

Ширше та глибше ознайомитися з матеріалами, пов’язаними із спадщиною О.П.Блавацької, та сім’ї Рерихів, допоможе сайт: www.secretdoctrine.ru.

З питань придбання науково-популярних видань першого, другого та третього томів семитомника «Посланник Утренней Звезды — Христос» (тверда обкладинка, тиснення), першої та другої книг серії «Думалка» для дітей та юнацтва, а також репродукцій картин Миколи Костянтиновича і Святослава Миколайовича Реріхів, CD- і DVD-дисків з репродукціями картин Миколи Костянтиновича і Святослава Миколайовича Рерихів, у супроводі філософсько-поетичних розшифровок Лариси Петрівни Дмитрієвої у виконанні автора, звертайтеся:

телефон/факс: (044) 259-93-40, 257-51-40; Е-maіl: sіnk.07@maіl. ru; stu@hotmaіl. ru. «Книга — поштою»: Україна, Україна, 03022, 03150, м. Київ, м. Київ, вул. Васильківська, 28. вул. Панаса Любченка, 15.