Територія цього санаторію нагадує оазу: навесні милують око первоцвіти, восени поміж березами збирають гриби. Здорова, екологічно чиста природа — найкраще свідчення доброго господарювання. На курорті Трускавець «Молдова» посідає ключові позиції: за рейтинговими показниками санаторій — у п’ятірці кращих.

«Молдова» готується до 25-річного ювілею. З цієї нагоди тут створюють музей, який покаже етапи становлення й розвитку оздоровниці. Чверть століття тому тут почав працювати головним лікарем Євген Бабелюк, а вісім років тому естафету високих лікувально-рекреаційних напрацювань перейняв його син — кандидат медичних наук, доцент, уролог і психотерапевт за фахом Валерій Бабелюк. Він подбав про якісні зміни в інфраструктурі санаторію, в програмі оздоровлення та відпочинку. Валерій Євгенович переконаний, що здоров’я й добре самопочуття гостей курорту залежать як від його лікувальних факторів, так і від спеціальних програм, які налаштовують на позитивне сприйняття світу й себе у ньому.

Нині санаторій має одну з найпотужніших на курорті лікувальних баз. Тут проводять клінічні, біохімічні, інструментальні, бактеріологічні та інші обстеження. Окрім трускавецьких вод «Нафтуся», «Марія», «Софія», пацієнтам пропонують споживати за потребою содову і залізисту води, що їх привозять із Східниці. А ще «Молдова» може похвалитися ексклюзивними процедурами, яких немає деінде. Серед таких — розроблений разом з ізраїльськими вченими «Салон Мертвого моря». Ця установка (її вартість — близько 130 тисяч доларів) відтворює клімат і атмосферу Мертвого моря, які разом із нанесеними на все тіло лікувальними грязями якнайкраще впливають на дихальні шляхи, імунну систему. Про рівень лікувальної роботи свідчить те, що на базі санаторію діють філії кафедр сексології та медичної психології Харківської медичної академії післядипломної освіти. Найближчим часом почнуть будувати центр мануальної терапії і вертебрології.

Гостям санаторію пропонують долучитися до здорового способу життя. І тут найкращий взірець для наслідування — сам головний лікар, володар «чорного пояса». До занять карате кіокушин він залучив і колег. На базі санаторію створена обласна федерація із цієї східної боротьби. Її представники виступають на чемпіонатах Європи. Від філософії східної боротьби (швидкий, як буря, і водночас спокійний, як поверхня озера) випромінюється й відповідна атмосфера гармонійних, толерантних стосунків між лікарями і гостями.

Власне, й сама назва декларує добрі стосунки з нашими найближчими сусідами. Санаторій є власністю Республіки Молдова. Половину його ліжко-місць розподіляє молдовська сторона, а другу половину реалізують на комерційних засадах — для громадян України, а також гостей із близького й далекого зарубіжжя. Тут можна почути різні мови світу, котрими розмовляють гості з Молдови, Росії, США, Канади, Австралії, Німеччини, Латвії, Ізраїлю тощо. До слова, персонал санаторію опанував ази молдавської мови, за потреби сюди запрошують перекладачів. Зарубіжні гості обирають санаторій «Молдова» завдяки оптимальному співвідношенню ціна-якість. До прикладу, доба перебування у двомісному стандартному номері коштує 165 гривень. У номерах класу люкс — поліпшені умови. У всіх приміщеннях санаторію проведено якісний ремонт, 50 відсотків — за євростандартами. Сюди залюбки приїжджають гості із промислових регіонів України.

Серед методик здорового способу життя — раціональне дієтичне харчування. Адже так званий «поліпшений» раціон, який практикують у деяких санаторіях, насправді не сприяє оздоровленню пацієнтів. Їм потрібне передусім очищення організму. А от теренкур тут пропонують доволі настирливо: рух — це життя! Тим паче що 36-гектарна територія санаторію якнайкраще придатна для активних прогулянок. Персонал «Молдови» на чолі з головним лікарем шукає нові й нові способи поліпшення обслуговування клієнтів. Протягом зимового сезону у вихідні їм пропонують покататися на лижах у Тисовці. Організовують такі поїздки згідно із угодою між санаторієм і тамтешньою спортивною базою. А отже, у «Молдові» кожний отримує максимум корисного, приємного і неповторного. Приїжджайте — переконаєтеся!

Адреса санаторію: 82200, Трускавець, вул. Городище, 12. тел: (03247) 6-60-81; тел\\факс: 6-93-52; 5-13-37.

www.san-moldova.com.ua

На знімку: санаторій «Молдова» лікує і водночас зміцнює міждержавні зв’язки.

Фото з архіву.