Українська відповідь на російські заяви є неадекватною, вважає голова Комітету Верховної Ради з іноземних справ Олег Білорус (БЮТ).

Так учора народний депутат України прокоментував направлену в четвер ноту українського МЗС зовнішньополітичному відомству Росії, в якій Київ просить невідкладно надати роз’яснення щодо висловлювань президента Володимира Путіна і міністра закордонних справ Сергія Лаврова з приводу України.

«Я думаю, що нота МЗС була запізнілою і досить м’якою», — заявив Олег Білорус в ефірі Радіо «Свобода».

«Треба сильніше, активніше відстоювати свої інтереси. І треба робити заяви не щодо того, щоб просити дати пояснення, а давати оцінку цим заявам», — додав О. Білорус.

«Я чекаю, що таку оцінку дасть і Міністерство закордонних справ, і Президент України. Тому що це дуже віддає і шовінізмом, і неповагою до сусідньої держави», — наголосив голова профільного комітету.

Нагадаємо, ноту в четвер українські дипломати направили у зв’язку з публікацією в газеті «Комерсант» 7 квітня, а також в інших російських ЗМІ, інформації про те, що нібито під час засідання ради Росія—НАТО 4 квітня цього року президентом Російської Федерації було заявлено, що Україна — навіть не країна і навіть не держава.

Також український МЗС вимагає пояснити інтерв’ю міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова радіо «Эхо Москвы», де фактично підтверджується ця інформація, і потім підкреслюється, що «Росія робитиме все, щоб не допустити вступу в НАТО України і Грузії». Крім того, він опосредковано підтвердив, що чинний президент Російської Федерації Володимир Путін у розмові з президентом США Джорджем Бушем з цього приводу торкнувся питання державності і територіальної цілісності України.