Ранкове засідання 11 квітня

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк учора вранці оголосив перелік депутатських запитів. Потім до парламентаріїв звернулася глава уряду Юлія Тимошенко. Вона повідомила, що основне завдання Кабінету Міністрів — це втілення стратегічних реформ. Для того, щоб навести лад у країні, поінформувала Ю. Тимошенко, було вирішено визначити по п’ять пріоритетних напрямів роботи кожного міністерства. Прем’єр-міністр наголосила, що нині в парламенті 63 урядових законопроекти. Доки народні депутати їх не розглянуть, робота міністерств гальмуватиметься.

Далі Юлія Тимошенко звітувала про роботу Кабінету Міністрів. За її даними, економіка країни сьоггодні на піднесенні, а реальні доходи населення (з урахуванням інфляції) помітно зросли порівняно з минулим роком. Завдяки структурним урядовим реформам, запевнила чільниця Кабміну, вдалося втілити значні досягнення в машинобудівництві та вуглевидобувній галузі. Чимало коштів закладено і в розвиток сільського господарства. Якщо погода сприятиме, запевнила Юлія Тимошенко, цьогоріч ми зможемо отримати рекордний урожай.

Прем’єр-міністр наголосила, що з початку року в Україні істотно зросла пенсія (на 27 відсотків). При цьому досягненням Юлія Тимошенко вважає те, що нині практично немає пенсіонерів, які б отримували однакову пенсію. Така диференціація є справедливою, вважає прем’єр. Водночас вона наголосила, що нинішнього року жодна літня людина не отримує від держави місячну суму менше за встановлений прожитковий мінімум. Юлія Тимошенко повідомила, що наступний крок із підвищення пенсій і диференціації зарплати уряд має намір зробити в жовтні цього року. Прем’єр-міністр також прозвітувала про підвищення стипендій для студентів. Вона нагадала про виплату майже 5 мільйонам громадян частини втрачених заощаджень, а також про надбавки до пенсії кожній дитині війни. Про якісну роботу уряду, переконана Юлія Тимошенко, свідчить і підвищення разової виплати на народження дитини та збільшення зарплати держслужбовцям. Розповідаючи про втрачені заощадження, Юлія Володимирівна повідомила, що в окремих регіонах мали місце випадки саботажу. Людям, приміром, повідомляли, що свої гроші вони зможуть отримати аж наступного року або видавали замість тисячі гривень лише декілька сотень.

Звітуючи про діяльність Кабміну, Юлія Тимошенко особливо відзначила успіхи, яких вдалося досягти в детінізації економіки. Вона також сказала про те, що Міністерству транспорту вдалося прибрати в «Укрзалізниці» пільгові тарифи, за якими окремі компанії могли перевозити свої вантажі, тоді як іншим доводилося сплачувати сповна. Прем’єр-міністр звернулася з парламентської трибуни до Президента з проханням переглянути свою позицію стосовно неможливості замінити керівництво Фонду держмайна. Вона також попросила народних депутатів якомога швидше розглянути урядові законопроекти, які стосуються поліпшення умов строкової служби.

У своєму виступі Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що її урядові вдалося повністю прибрати посередників із внутрішнього енергетичного ринку. Однак, наголосила прем’єр, в Україні є шельфи із значними запасами нафти і газу. Нині їх орендує підприємство, зареєстроване на двох студентів. Цю ситуацію треба неодмінно вирішувати, вважає голова уряду. Завершуючи свій виступ, Юлія Тимошенко сказала: «Уряд за три місяця зробив неможливе, просто дайте йому працювати».

Далі народні обранці заслухали інформацію глави Національного банку Володимира Стельмаха про стан грошово-кредитної політики в державі. Однак, як зауважив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, у залі на цей період залишилися не більше чверті депутатів.

— Така доповідь відбувається лише двічі на рік. — А у нас, виходить, просили-просили, а в результаті, немає що запитати.

Підсумовуючи виступ Голови Нацбанку, глава парламенту наголосив, що інфляційні процеси, які відбуваються сьогодні в країні, жодним чином не пов’язані з діяльністю цієї структури. Нацбанк веде помірковану грошово-кредитну політику, сказав Арсеній Яценюк.