Вечірнє засідання 10 квітня

На початку вечірнього засідання Верховна Рада розглянула повернутий Президентом на повторний розгляд законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усиновлення». За словами заступника міністра у справах молоді та спорту Юрія Сизенка, ухвалений парламентом варіант закону був відхилений Президентом у зв’язку з тим, що змінами до статті 211 Сімейного кодексу та статті 24 Закону «Про охорону дитинства» передбачається встановити, що усиновлення дитини, яка є громадянином України, не може здійснюватися іноземцем, який не перебуває в шлюбі, за винятком, коли іноземець є родичем дитини. А оскільки національне законодавство таких обмежень не передбачає, то глава держави нагадує, що встановлення зазначеного обмеження стосовно іноземців не відповідає Конвенції про права дитини, учасником якої є Україна. Проте член Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Томенко нагадав, що свого часу парламент цілковитою більшістю підтримав цей законопроект, однак на стадії підписання юристи Президента порадили йому відхилити одну норму, яка стосується обмеження на усиновлення іноземцями. «Ми заборонили це зробити, якщо іноземець не перебуває у шлюбі, бо сьогодні ми не маємо жодного двостороннього договору з питань усиновлення з жодною країною, які переважно всиновлюють наших дітей, ми не ратифікували міжнародну Гаазьку конвенцію й, отже, ми взагалі не знаємо, в яких умовах перебувають наші діти», — зазначив М. Томенко. Після цього Верховна Рада відхилила пропозиції Президента та 387 голосами ухвалила цей закон в цілому.

Верховна Рада 231 голосом внесла зміни до Закону «Про державні нагороди України», які передбачають заснування двох нових нагород — ордена Свободи та медалі «За врятоване життя». Далі в цілому було ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України про оприлюднення інформації стосовно зон радіоактивного забруднення.

Також народні депутати розглянули два проекти постанов про внесення змін до Регламенту Верховної Ради. Перший стосувався унормування діяльності парламентської опозиції та проведення години запитань до уряду, а другий — лише стосовно проведення години запитань до уряду. Враховуючи те, що після рішення Конституційного Суду Верховна Рада працює за Тимчасовим регламентом, головуючий Арсеній Яценюк запропонував народним депутатам проголосувати за основу обидва законопроекти, щоб згодом, змінивши в них слово «Регламент» на «Тимчасовий регламент», ухвалити в цілому. Проте Роман Зварич зауважив, що «забезпечити права опозиції можна винятково в контексті врегламентованого порядку організації і діяльності Верховної Ради, а це така категорія питань, яка відповідно до пункту 21 статті 92, за тлумаченням Конституційного Суду, може вирішуватися лише шляхом прийняття закону, а не постанови, чи то про тимчасовий Регламент, чи про Регламент». Відтак обидва законопроекти було відхилено.