Політрада блоку «Наша Україна — Народна самооборона» запропонувала скликати в понеділок, 14 квітня, загальні збори коаліції за участі глави парламенту і прем’єра. «Ми зробимо все для єдності демократичної коаліції. Нам потрібно провести серйозну і відверту розмову і припинити взаємні обвинувачення», — заявив лідер блоку «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко.

«Ми наполягаємо на виконанні нашими партнерами коаліційної угоди і застерігаємо Блок Юлії Тимошенко від односторонніх дій, що можуть нашкодити єдності демократичної коаліції», — відзначив В. Кириленко.

Крім того, він застеріг прем’єра від повторення спроб затвердити порядок проведення земельних аукціонів постановою Кабміну, оскільки така редакція постанови призведе до створення другої Тендерної палати, тільки з продажу землі.

Він також повідомив про «стурбованість членів політради блоку діями керівництва БЮТ, що узгоджені не з «НУ—НС», а з Партією регіонів. Зокрема, голосування проти президентських законопроектів або проти звільнення судді Конституційного Суду Сюзанни Станік.

У свою чергу Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила, що має намір узяти участь у розширеному засіданні ради коаліції. Відповідаючи на запитання журналістів про можливе переформатування коаліції, Юлія Тимошенко заявила, що демократична коаліція — єдиний можливий формат, в якому працюватиме БЮТ. «І ми не допустимо дестабілізації й розхитування коаліції і працюватимемо на її єдність», — запевнила вона.

«Я дуже ціную єдність демократичної коаліції і не дозволю, щоб окремі функціонери чи випадкові люди зруйнували цю єдність», — заявила прем’єр.

А вчора бютівець Микола Томенко визнав наявність кризи в коаліції демократичних сил. «Але ця криза не є кризою ідеологічних суперечностей, а є кризою радше відсутності системних комунікацій і прямого діалогу між усіма учасниками коаліції», — вважає народний депутат.

Він звернув увагу на те, що на сьогодні фракція БЮТ жодного разу не мала можливості зустрітися з Президентом, щоб поінформувати його про бачення фракцією спільної роботи глави держави, уряду та парламентської коаліції.

На переконання Миколи Томенка, для того, щоб в рамках коаліції існувала довіра, мусить бути відкритий діалог без політичних посередників.