Обсяги промислового виробництва у березні уповільнилися до 5,8 відсотка проти відповідного періоду минулого року.

Нагадаю, в лютому промисловість демонструвала значно швидші темпи свого розвитку (11,5 відсотка). За січень-лютий — 8,8 відсотка. Не встигли за лютневою динамікою машинобудування, яке додало 29,8 відсотка, виробництво будматеріалів (21,1), деревообробка (19,4). Порівняно невисоке зростання спостерігалося у виробництві та розподілі електроенергії, газу і води, в металургії та легкій промисловості. Темпи металургійної галузі (2,1 відсотка за січень-березень) значною мірою зумовила украй низька пропозиція коксу, тоді як спад у нафтопереробці на 20,3 відсотка — результат скорочення імпорту сировини і затяжних корпоративних конфліктів. За даними Держмитслужби, за два місяці Україна скоротила імпорт нафти на 56,1 відсотка проти відповідного періоду минулого року.

Поза тим за темпами зростання за перші три місяці залишилися в лідерах машинобудування (33,3 відсотка), виробництво будматеріалів (21,8), деревообробка (21,8). Ще доволі серйозне прискорення демонструють целюлозно-паперова промисловість (14,9 відсотка), харчова (10,3 ), хімія і нафтохімія (5,3 ).

У переробній промисловості випуск продукції у березні зріс проти минулого року на 6,5 відсотка. Зокрема, у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів — на 6,9 відсотка. Динаміка неадекватного співвідношення зростання товарної пропозиції і грошових доходів населення вказує на дуже небезпечні тенденції, які глава правління Нацбанку Володимир Стельмах кваліфікував як предтечу стагфляції. Тобто переходу економіки в такий стан, коли відбувається одночасно і падіння економічного розвитку, і зростання неприборканої інфляції.