Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин щодо дотримання прав людини у сфері праці

Право на працю, на справедливі та сприятливі умови праці, на винагороду за працю, яка забезпечує гідне людини існування та існування її сім’ї є одним з ключових положень Загальної декларації прав людини та закріплене у Конституції України.

У березні 2008 року комітет на своєму розширеному засіданні розглянув питання дотримання прав людини у сфері праці й дійшов висновку, що порушення прав людини у сфері праці мають масовий характер.

Результати перевірок, здійснених державними інспекторами праці у 2007 році, засвідчили, що майже 90 відсотків із перевірених роботодавців порушують законодавство про працю.

Найбільш типовими порушеннями є невиплата або затримка у виплаті заробітної плати (60 відсотків від загальної кількості виявлених порушень), недотримання трудового законодавства щодо тривалості робочого часу і часу відпочинку, нелегальні трудові відносини, невиконання колективних договорів.

Про серйозність проблеми з невиплатою винагороди за працю свідчить той факт, що органами прокуратури з цього приводу в 2007 році порушено 1800 кримінальних справ. Уже понад 150 наших співгромадян виграли справи щодо невиплати заборгованої зарплати в Європейському суді з прав людини.

Комітет глибоко стурбований значним рівнем тінізації трудових відносин, внаслідок чого працюючі у тіньовому секторі економіки громадяни повністю залежать від роботодавців та позбавлені належного захисту на випадок непрацездатності, приречені на мізерну пенсію в майбутньому.

Значного поширення також набули факти укладення цивільно-правових угод замість трудових, що позбавляє працівників права на відпустки, одержання допомоги за різними видами соціального страхування.

Викликає занепокоєння і ситуація зі створенням безпечних і здорових умов праці, належних санітарно-побутових умов для працівників та забезпеченням працюючих засобами індивідуального і колективного захисту.

Наголошуємо, що недотримання роботодавцями вимог законодавства про охорону праці призводить до резонансних промислових аварій, виробничого травматизму, завдає значної шкоди здоров’ю працівників.

Комітет акцентує увагу на потребі вдосконалення механізмів захисту трудових прав громадян, зокрема, підвищення ефективності судового розгляду трудових спорів, посилення ролі професійних спілок та сприяння їх утворенню на підприємствах всіх форм власності.

Наслідками масового порушення прав людини у сфері праці та нехтування вимогами трудового законодавства є зниження рівня якості життя громадян, відплив значної частини найбільш продуктивного населення у трудову еміграцію, соціальна незахищеність.

Для зміни ситуації у сфері праці та захисту прав найманих працівників комітет вважає за необхідне:

привести у відповідність до вимог часу трудове законодавство;

встановити мінімальну заробітну плату на рівні не нижчому від прожиткового мінімуму;

посилити контроль за дотриманням законодавства у сфері праці та збільшити кількість державних інспекторів праці;

забезпечити реалізацію права на об’єднання в профспілки та виконання ними своїх функцій;

у рамках проведення судової реформи передбачити утворення спеціалізованих трудових судів;

підвищувати поінформованість громадян про трудові права та можливості їх захисту;

посилити відповідальність за порушення законодавства про працю.

Закликаємо представників усіх органів влади спрямувати свої зусилля на захист прав людини у сфері праці та вжити заходів у межах своїх повноважень щодо реалізації вищезазначених завдань.