Президент Польщі Лех Качинський спростовує інформацію про те, що Польща не зніме вето з переговорів про нову угоду про співробітництво Євросоюзу і Росії доти, доки країни—члени ЄС не допустять до ПДЧ у НАТО Грузію й Україну.

У четвер він спростував повідомлення Рейтер про те, нібито в інтерв’ю цьому агентству в середу він пов’язав питання скасування польського вето на переговори між ЄС і Росією з підключенням Грузії та України до ПДЧ, повідомляє ІТАР-ТАКС.

Ні, там не було формулювання такого роду. Я сказав, що в даний момент нам слід над цим замислитися. Такий був зміст моєї заяви. Більше з цього приводу я додати нічого не можу», — заявив Качинський у Гельсінкі, де перебуває з візитом.

На думку польського президента, непорозуміння викликав пасаж, у якому він запевнив, що Польща обов’язково «вестиме переговори з Москвою, намагаючись знизити рівень взаємної недовіри, однак поки що рано говорити про те, що стратегічні переговори між ЄС і Росією буде розблоковано в найближчому майбутньому».

«Для початку я б хотів знати, як розв’яжеться питання про ПДЧ для України і Грузії», — відзначив тоді польський президент.

А в четвер Качинський попросив, щоб це не вважали прямою вказівкою на те, що у Варшаві питання про ПДЧ для двох країн колишнього СРСР пов’язують з розблокуванням переговорів про угоду про партнерство і співробітництво (УПС).