Ті, хто нині претендує на посаду столичного міського голови, мають під час дебатів донести до киян не тільки наявні проблеми, а й шляхи їх розв’язання. Таке переконання висловив на прес-конференції народний депутат від Блоку Литвина Віктор Пилипишин. На його переконання, важливо мати своє бачення шляхів розвитку Києва і запропонувати рецепти дії для конкретного розв’язання того чи того питання.

Соціологічні дослідження основними проблемами киян називають корупцію, непрозорий розподіл землі та пробки на дорогах. На думку В. Пилипишина, чи не найпекучіша проблема — генеральний план розвитку Києва і забудови міста. Він запевняє: коли планували забудову 10—15 років тому, ніхто не прораховував, що буде з містом у майбутньому. Водночас народний депутат зауважив, що нині в столиці 600 дитячих садків, а забезпеченність ними — тільки 64 відсотки. За п’ять років комерційним структурам продано понад сім десятків дошкільних закладів, а збудовано лише сім (п’ять із них — приватні).

— Тривожні тенденції в Києві посилюються, — сказав В. Пилипишин. — Треба розуміти, що ці причини не вирішуються за рік чи два. Необхідно системно працювати кожен день протягом п’яти, чи навіть десяти років, щоб їх розв’язати.

На думку народного обранця, політичним елітам байдуже, що буде з містом. Столиця їм потрібна як полігон, експеримент перед майбутніми президентськими виборами, повідомляє наш кореспондент Сергій Мельник.

***

За останніми даними, в Київській міській територіальній виборчій комісії є 117 заявок на реєстрацію кандидатами на посаду столичного міського голови. Зі слів голови комісії Галини Білик, серед кандидатів є дві особи з прізвищем «Черновецький» — київський голова та його однофамілець. Також у переліку значиться три особи на прізвище «Омельченко», один з яких — колишній очільник міста Олександр Омельченко. У середу комісія почала реєстрацію кандидатів.

Водночас претендент на посаду київського столичного голови Віталій Кличко заявив, що не зніме своєї кандидатури за жодних обставин. Так колишній боксер прокоментував заяву Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, що нібито він зніме кандидатуру на користь представника від БЮТ.

Віталій Кличко переконаний, що висунення єдиної кандидатури від демократичних сил є предметом переговорів та домовленостей, а не гучних заяв для преси.

— Якщо ми справді, а не на словах, хочемо побороти режим Черновецького і хочемо, щоб справедливість перемогла, то ми маємо вгамувати свої амбіції та виступити єдиним фронтом, — запевняє Віталій Кличко.