Ранкове засідання 10 квітня

Учора Верховна Рада 411 голосами ратифікувала протокол про вступ України до Світової організації торгівлі, а це означає, що на тридцятий день після ратифікації наша держава стане повноправним членом цієї організації.

На початку засідання з інформацією від уряду стосовно завершення процедури вступу України до СОТ виступив заступник міністра економіки Валерій П’ятницький. Він нагадав, що процес вступу України до цієї організації тривав 14 років, тож ратифікація протоколу увінчала роботу навіть не сотень, а тисяч українських фахівців. За словами заступника міністра економіки, на шляху до приєднання України до СОТ Верховною Радою лише протягом 2002—2007 років ухвалено 58 законів.

Однак, незважаючи на консолідовану підтримку протоколу з боку майже всіх політичних сил (окрім комуністів), без дискусії не обійшлося. Зокрема, що стосується багатьох питань адаптації до умов СОТ агропромислового комплексу, В. Пятницький зауважив: рівень підтримки АПК з боку держави закладено в розмірі, якого поки що навіть не досягнуто. Загалом, за його словами, підтримка АПК передбачена на рівні 9,5 мільярда гривень на рік, до того ж рівень підтримки заходів із меліорації чи боротьби зі шкідниками взагалі не обмежений. Щоправда, Катерина Ващук (фракція Блоку Литвина) зауважила, що насправді розмір прямої дотації АПК в обсязі 3 мільярдів гривень набагато менший, ніж у Франції чи Німеччині, де ця цифра сягає 12 мільярдів євро.

Утім, на думку В. Пятницького, якщо зважити на цінові тенденції на сільськогосподарську продукцію у світі, то Україна жодним чином не програла. Таку само думку підтримав і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, який припустив, що в умовах зростання світових цін на продовольство Україна може стати житницею Європи.

Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк наголосив, що лише останнім часом процес приєднання до СОТ набув системного характеру, бо раніше, з одного боку, декларувалася необхідність адаптації вітчизняного законодавства до вимог СОТ, а з другого, дуже часто Верховна Рада ухвалювала закони, які суперечили цим вимогам. Зазначивши, що комітет підтримав ратифікацію протоколу, Б. Тарасюк закликав до цього кроку і парламент, бо інакше буде зупинено переговори з ЄС про зону вільної торгівлі, а також Україна не зможе увійти до робочої групи стосовно приєднання до СОТ Російської Федерації, а отже, не зможе захистити свої національні інтереси.

Під час обговорення народний депутат Петро Цибенко (КПУ) зазначив, що, на його думку, «умови приєднання України до СОТ більше нагадують капітуляцію», тому фракція не голосуватиме за ратифікацію протоколу. Андрій Шкіль (БЮТ) у зв’язку з цим припустив, що «представники КПУ хочуть загальмувати вступ України до СОТ, щоб пропустити попереду сусідню державу».

Катерина Ващук (Блок Литвина), зазначивши, що фракція підтримає ратифікацію, звернула увагу уряду на необхідність чіткої програми адаптації економіки, зокрема АПК, до умов СОТ. «Уже сьогодні потрібно внести зміни до бюджету стосовно підтримки АПК, бо інакше станемо експортерами сировини — соняшнику чи ріпаку, але не зможемо конкурувати з виробниками м’яса, молока чи яєць», — сказала вона.

Ксенія Ляпіна («НУ—НС») висловила переконання, що приєднання до СОТ дасть українському бізнесу шанс стати конкурентоспроможним. Анатолій Кінах (Партія регіонів) назвав вступ України до СОТ «незворотним процесом» і сказав, що фракція підтримає ратифікацію протоколу за умови сформування програми адаптації економіки України до вимог СОТ.

Після цього народні депутати підтримали ратифікацію протоколу про вступ України до СОТ. Одночасно, на пропозицію А. Яценюка, уряду було дано протокольне доручення у місячний термін підготувати план адаптації української економіки до умов СОТ.

Далі Верховна Рада перейшла до розгляду низки сотівських законопроектів, які, за словами заступника міністра економіки В. Пятницького, «мають косметичний характер». Зокрема, було внесено зміни до закону «Про страхування», які скасовують вимогу до постійних представництв страхових або перестрахових брокерів-нерезидентів надавати послуги через належним чином зареєстровані постійні представництва в Україні, а натомість до них встановлюється вимога про необхідність повідомляти уповноважений орган про намір здійснювати діяльність на території нашої держави.

Також Верховна Рада внесла зміни до деяких законів із питань захисту національного товаровиробника від субсидованого, демпінгового та зростаючого імпорту, до статті 16 закону про зовнішньоекономічну діяльність, до окремих законів з питань інтелектуальної власності в частині виконання вимог, пов’язаних із вступом до СОТ, та до закону про стандарти, технічні регламенти і процедури оцінки відповідності.

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народного депутата Миколу Кульчинського.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.