Чи залишаться наші миротворці в Косово?

Комітет з питань національної безпеки та оборони рекомендував парламентові відхилити проект постанови про відкликання миротворчого контингенту та персоналу України з Косово. За таке рішення проголосували дев’ять депутатів, членів комітету, троє — проти.

Після інциденту 17 березня, коли в результати зіткнення з сербськими повстанцями у Косово постраждали 15 українських миротворців, а один загинув, питання про можливе відкликання українського миротворчого контингенту набуло політичного забарвлення — Партія регіонів блокувала роботу парламенту з вимогою негайно ухвалити відповідний проект постанови Верховної Ради. Проект, внесений народними депутатами-регіоналами Нестором Шуфричем та Оленою Лукаш, передбачає запропонувати Президенту України негайно прийняти рішення про відкликання українських миротворців із Косово. Обговорення на засіданні комітету також було бурхливим. Н. Шуфрич переконував: ситуація в Косово зараз якісно змінилася, і подальше перебування там українського миротворчого контингенту фактично означає визнання Україною незалежного статусу краю. Натомість заступник міністра закордонних справ Олександр Купчишин переконував, що немає жодного зв’язку між участю України у миротворчих операціях ООН та визнанням незалежності Косово. Жодна із 47 країн-членів ООН, миротворчі контингенти яких нині присутні в Косово, не заявили про відкликання своїх підрозділів. Україна перебуває в Косово на підставі резолюції Ради безпеки ООН від 1999 року про підтримку миру в Косово, і наразі в штаб-квартирі ООН не обговорюють проект нової резолюції.

Депутати, представники коаліції, також наголошували на тому, що відкликання українських миротворців може негативно вплинути на міжнародний імідж України та ситуацію в регіоні загалом. Зокрема, депутат від БЮТ Микола Петрук, колишній командувач сухопутних військ України, заявив, що причини того інциденту в Косово, під час якого постраждали українські військові, ще треба з’ясовувати — не виключено, що це сталося через недостатню роботу командування, в тому числі й у Києві. Однак Україна повинна гідно дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов’язань і резолюцій Ради безпеки ООН. Представники Генерального штабу та СБУ заявили, що рівень небезпеки для українського контингенту в Косово нині оцінюється як низький. Депутати від коаліції звернулися до Н. Шуфрича з проханням відкликати проект постанови як недопрацьований, проте депутат назвав рішення комітету політичним і заявив, що наполягатиме на негайному розгляді постанови парламентом.

Юліана ШЕВЧУК.

***

У Комітеті з питань правової політики відбулися слухання «Актуальні питання організації нотаріату в Україні». Народні обранці обговорили перспективу реформування галузі на основі поданих до Верховної Ради законопроектів. Присутні зійшлися на думці: практика застосування чинного закону засвідчила штучність поділу на державних нотаріусів та приватних, виявила соціальні, економічні та юридичні непорозуміння. Це призвело до різкого зростання скарг громадян, створення корупційних ситуацій тощо.

***

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів зустріч з групою експертів Консультативного комітету Рамкової конвенції про захист національних меншин Секретаріату Ради Європи.

***

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 63 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», який стосується гарантій, наданих державою. У ньому, зокрема, пропонується визначити, що розміри пенсій військовослужбовцям, звільненим з військової служби, перераховані у зв’язку зі змінами розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення або у зв’язку із введенням нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, не можуть бути меншими за раніше встановлені.

***

Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект змін до закону про зовнішньоекономічну діяльність (щодо адаптації з вимогами вступу до СОТ). Зокрема, пропонується не відмовляти в митному оформленні товарів, що ліцензуються та навантажуються навалом, якщо їх вартість, кількість або вага несуттєво відрізняються від зазначених у ліцензії.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.