У країні стартує приватизація скандально відомих об’єктів. У той час, як експерти загалом позитивно оцінили затверджені урядом умови приватизації державного монополіста в галузі зв’язку — компанії «Укртелеком», фондовий ринок України вже різко позитивно відреагував на рішення господарської палати Верховного Суду України про визнання незаконною додаткової емісії акцій ВАТ «Дніпроенерго».

Буквально одразу після появи новини про рішення ВСУ котирування акцій Дніпроенерго на біржі зросли майже на 19 відсотків. Експерти передбачають подальше бурхливе зростання котирувань акцій Дніпроенерго, а це означає безсумнівну привабливість цього об’єкта для потенційного інвестора, про що недавно писав «Голос України».

Верховний Суд України при ухваленні рішення по Дніпроенерго керувався нормами законодавства про неможливість проведення загальних зборів акціонерів товариств, що перебувають у процедурі санації. Про це йдеться в офіційному повідомленні ВСУ, розповсюдженому в середу.

Рішення ВСУ оскарженню не підлягає. І в цивілізованій державі це означало б кінець протистояння бізнес-груп і початок прозорого процесу приватизації. Однак Україна ще тільки вчиться жити за законами. І сторона, що програла, у боротьбі за контроль над Дніпроенерго не збирається здаватися. Приватний акціонер Дніпроенерго — корпорація «Донбаська паливно-енергетична компанія» — сподівається, що рішення Верховного Суду буде оскаржено в європейських судових інстанціях.

Крім того, прес-служба компанії з посиланням на слова голови правління Юрія Бочкарьова поширила заяву про те, що прогнозує вилучення підприємства із затвердженого Кабінетом Міністрів переліку приватизації на 2008 рік через скасування Верховним Судом збільшення статутного фонду компанії.

«Вартість акцій компанії неодмінно різко впаде, а саме Дніпроенерго доведеться вилучати зі списку об’єктів для приватизації. Найімовірніше, плани уряду з роздержавлення об’єктів енергетики й побудови конкурентного енергетичного ринку буде зірвано», — сказав керівник підприємства.

Крім того, він підкреслив, що рішення суду ставить на межу зриву масштабну модернізацію генеруючих потужностей Дніпроенерго, яку розробляли з розрахунку на кошти інвесторів.

Ті, хто програв, вимагають від держави відіграти все назад або повернути вкладені ними ... мільярд гривень. Інакше, стверджують вони, такі судові рішення нібито відлякають інвесторів.

Можна тільки поспівчувати потенційним інвесторам, які, спостерігаючи за інтригами й переділами власності, які відбуваються в енергетичному секторі України, розуміють, що ведення бізнесу в нашій країні залежить не від законів, а від того, яка політична сила в цей момент перебуває при владі, і чиї корпоративні інтереси вона захищає.

Експерти в сфері енергетики стверджують: щоб гідно й прозоро завершити складну шахову партію під назвою «Дніпроенерго», створивши позитивний прецедент, і довести, що бізнес у нашій країні живе не за законами партійних кольорів і особистих симпатій, уряду необхідно скасувати ухвалене 2007 року незаконне рішення, яке дозволило додаткову емісію. Вони також відзначають, що без скасування цього рішення держава не зможе реалізувати постанову Кабміну про приватизацію 60-відсоткового пакета акцій Дніпроенерго, оскільки, за версією сторони, що програла, держава просто не володіє зазначеним пакетом.

Нинішнє рішення ВСУ по Дніпроенерго створює умови для якнайшвидшого відновлення контролю держави над енергогенеруючою компанією, заявив керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин В’ячеслав Бутко.

«Це безсумнівна перемога держави, тому що рішення Верховного Суду України оскарженню не підлягає. Тобто додаткова емісія акцій ВАТ «Дніпроенерго» визнана незаконною, а, отже, державу визнано власником 76,04 відсотка акцій ВАТ «Дніпроенерго», — вважає пан Бутко.

З другого боку, на думку експерта, в Україні від прийняття рішень до їхнього втілення в життя нерідко минає тривалий час. «Тепер багато що залежить від дій керівництва Кабінету Міністрів України, які, зазначу, стосовно Дніпроенерго були далекі від логічних і послідовних», — підкреслив аналітик. Він також відзначив, що без відповідних рішучих кроків уряду з відновлення державного контролю над ВАТ «Дніпроенерго» реальний інтерес до придбання держпакета 60 відсотків+1 акція з боку потенційних інвесторів є досить сумнівним.