Вечірнє засідання 8 квітня

Верховна Рада відхилила проект закону про Національну гвардію України, внесений Президентом. На думку більшості парламентаріїв, створення нового військового формування суперечить Конституції.

Доповідач, командувач внутрішніх військ Олександр Кіхтенко, представляючи проект закону, зазначив, що створення на базі внутрішніх військ МВС нового формування — Національної гвардії України — з одночасним його виведенням із системи МВС дасть можливість більш спрямовано забезпечувати національну безпеку та охорону громадського порядку. Тобто, за його словами, в Україні діятиме державний орган, який буде в змозі вирішувати питання щодо забезпечення громадської безпеки, що цілком відповідає загальноприйнятим світовим стандартам.

Проте голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко зауважив, що профільний парламентський комітет двічі розглядав це питання і на жодному з засідань за нього не було віддано жодного голосу «за». Тож комітет рекомендував відхилити законопроект. «Мова йде фактично про створення окремої армії, фактично ще одних Збройних Сил, у складі яких будуть військові авіаційні частини, частини спецназу, моторизовані частини з важкою бронетехнікою, — сказав А. Гриценко. — Це військове формування буде фактично підпорядковане виключно Президентові, а не урядові, не міністру внутрішніх справ». А Верховній Раді відводиться лише така роль: раз на рік отримати письмовий звіт про діяльність за підписом командувача.

Реформування внутрішніх військ і створення на їх основі нової структури давно на часі, — переконував В’ячеслав Кириленко («НУ—НС»). Військова організація держави згідно з Конституцією перебуває під демократичним, цивільним контролем з боку суспільства, тоді як у законопроекті такий контроль не передбачено, — зазначив регіонал Михайло Чечетов. За підсумками обговорення законопроект було відхилено («за» — 208).

Далі депутати розглянули три законопроекти про внесення змін до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» й ухвалили за основу законопроект, внесений Президентом України. За словами доповідача, першого заступника глави секретаріату Президента Олександра Шлапака, законодавчі зміни спрямовані на покращення і спрощення дозвільної системи для підприємців.

Ще один проект закону, поданий Президентом України, про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стандартизації та сертифікації), парламент відхилив. Промовці звертали увагу на те, що ухвалення закону не розв’яже проблем у цій сфері, а навіть може створити нові, пов’язані з потоком неякісних продуктів з-за кордону.

Представник фракції Партії регіонів Олександр Лавринович оприлюднив заяву фракції на підтримку проекту постанови про створення в парламенті тимчасової спеціальної комісії з питань внесення змін до Конституції України. Цей проект передбачає, що ТСК має попередньо опрацювати пропозиції щодо внесення змін до Основного Закону, підготувати узгоджений законопроект з метою подання його до Верховної Ради й потім доопрацювати його з урахуванням висновку Конституційного Суду. Запропоновано утворити ТСК у складі 27 осіб, а співголовами комісії обрати Олександра Лавриновича та Андрія Кожем’якіна (БЮТ).