Щороку на Рівненщині від онкозахворювань помирає більш як дві тисячі чоловік.

Тому завершення будівництва обласного онкодиспансеру в Рівному є дуже актуальним. Нагадаю, що його спорудження розпочато ще 1992 року відповідно до постанови тодішньої Ради Міністрів Української РСР від 23 серпня 1990 р. № 228 «Про організацію виконання постанови Верховної Ради Української РСР «Про невідкладні заходи щодо захисту громадян України від наслідків Чорнобильської катастрофи». Адже чимало районів області постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, що, звичайно, не додало здоров’я населенню.

На жаль, цю актуальну для області проблему не розв’язують уже шістнадцять років. Високопосадовці від різних урядів (а цього року на об’єкті побував віце-прем’єр-міністр І. Васюник), буваючи в регіоні, обіцяли вирішити її. Але, на жаль, далі обіцянок справи не пішли. На лист Рівненської ОДА з проханням під час підготовки змін до державного бюджету України на 2008 рік окремим рядком передбачити цільові кошти в сумі 67,6 мільйона гривень на завершення будівництва онкодиспансеру в Рівному Міністерство фінансів тактовно відмовило: мовляв, таке фінансування можливе «у разі вишукання додаткового фінансового ресурсу держави». Крім того, Мінфін натякнув, що джерелом фінансування завершення будівництва онкодиспансеру може бути передбачена Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток. Рівненській області вона передбачена у сумі 30,2 мільйона гривень.

— Власним ресурсом, за рахунок місцевого бюджету, будівництво онкодиспансеру ми не завершимо ніколи, — коментує ситуацію голова Рівненської ОДА Віктор Матчук. — Тому я наполягав і наполягатиму на тому, щоб виписати фінансування на цей заклад окремим рядком у держбюджеті. Хіба ж наші люди винні у тому, що постраждали від аварії на ЧАЕС та живуть поблизу двох АЕС з багатьма енергоблоками? А щодо субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток регіону, то 15 із 30 мільйонів гривень ми зобов’язані розподілити між районами. Тож при всьому нашому бажанні за решту 15 мільйонів ми не зможемо завершити роботи вартістю 67,6 мільйона гривень.

Рівне.