Мусульманська релігійна громада «Партія Аллаха» вимагає від «гостей Кам’янця-Подільського поляків» відновити зруйнований турецький мінбар XVІІ століття, припинити екскурсії на турецький мінарет, зняти з нього статую Божої матері та передати згадані пам’ятки й ділянку навколо мінарета в довічне користування «Партії Аллаха».

Претензії мусульман до римо-католицької громади перейшли у площину судових позовів, однак Господарський суд Хмельницької області відмовив позивачам.

Згадані мусульманські святині й справді споруджені турками під час їх 27-літнього правління Кам’янцем у XVІІ столітті. За радянських часів мінбар був експонатом у музеї атеїзму, а нині його повернуто на історичне місце — в Домініканський костьол.

Мінарет же неможливо відірвати від «катедри», адже він стоїть на підмурівку каплиці. Коли поляки після турків повернули собі владу над Кам’янцем, то встановили на мінареті фігуру Божої матері. Це унікальне архітектурне поєднання — єдине в світі — є частиною комплексу Петропавлівського костьолу, який рішенням Хмельницької обласної ради ще 1991 року переданий у власність громади римо-католицької церкви. Директор Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» Василь Фенцур вважає домагання мусульман та образи, які вони адресують іншим віруючим, нетерпимістю й розпалюванням міжконфесійної і міжнаціональної ворожнечі.

Хмельницька область.