Норма: Кабінет Міністрів України 19 березня 2008 року прийняв Постанову «Про встановлення тимчасових мінімальних норм забезпечення соціальним житлом».

Що це означає? Відповідно до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» передбачено, що соціальне житло безоплатно надається громадянам України, які потребують соціального захисту, на підставі договору найму на певний строк. Зазначимо, що, крім нього, можуть надаватися соціальні гуртожитки.

Право на отримання житла або гуртожитку відповідно до зазначеного закону мають громадяни, які згідно із законодавством визнані такими, що потребують соціального захисту та мають право на отримання соціального житла, а саме:

* громадяни, для яких таке житло є єдиним місцем проживання або які мають право на поліпшення житлових умов відповідно до закону;

* середньомісячний сукупний дохід яких за попередній рік з розрахунку на одну особу в сумі менший від величини опосередкованої вартості найму житла в даному населеному пункті та прожиткового мінімуму, встановленого законодавством;

* а також мешканці тимчасових притулків для дорослих;

* громадяни, які мають право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Такі особи можуть бути поставлені на квартирний облік і отримати житло в порядку черги. Громадяни можуть отримати квартири в багатоквартирних жилих будинках або садибні (одноквартирні) жилі будинки. А також громадянам на час їх перебування на соціальному квартирному обліку за умови, що таке житло є єдиним місцем їх проживання, можуть бути надані жилі приміщення у соціальних гуртожитках. Зверніть увагу, що соціальне житло не підлягає піднайму, бронюванню, приватизації, продажу, даруванню, викупу та заставі.

Надання соціального житла та жилих приміщень у соціальних гуртожитках проводиться за нормою, встановленою органом місцевого самоврядування, який надає соціальне житло, але не менше мінімальної норми, яка встановлюється Кабінетом Міністрів України. Саме ці мінімальні норми і було встановлено зазначеною постановою. Вони становлять: у соціальних гуртожитках для проживання сімей та одиноких громадян — 6 кв. метрів житлової площі на одну особу; в квартирах, садибних (одноквартирних) будинках із житлового фонду соціального призначення — 22 кв. метрів загальної площі на сім’ю із двох осіб і додатково 9,3 кв. метра загальної площі на кожного наступного члена сім’ї. Таким чином, якщо у вас, наприклад, сім’я з трьох осіб (подружжя з дитиною), то ви маєте право отримати житло (квартиру або будинок) загальною площею не менше 31,3 кв. метра. А в гуртожитку вам повинно бути виділено не менш як 18 кв. метрів житлової площі.

Як уже зазначалося, для отримання соціального житла потрібно стати на соціальний квартирний облік. Взяття громадян на такий облік здійснюється за рішенням органу місцевого самоврядування на підставі їх письмової заяви. До заяви додаються документи, які підтверджують обґрунтованість визнання громадянина малозабезпеченим та таким, що потребує надання соціального житла. Вичерпний перелік таких документів встановлюється органом місцевого самоврядування.