Держава з метою додаткової підтримки та захисту окремо виділяє малих підприємців, зокрема, діє Закон «Про державну підтримку малого підприємництва». Зважаючи на те, що фізичні особи — підприємці зазвичай входять до цієї групи, ці питання для них є найбільш актуальними. Закон встановлює, що для суб’єктів малого підприємництва може бути застосовано спрощену систему оподаткування та звітності, що виявляється у сплаті єдиного податку.

Головним «плюсом» спрощеної системи оподаткування, безумовно, є те, що немає необхідності вести складні бухгалтерські розрахунки та документи, цілком можна обійтися звичайними звітами, які подаються по закінченні податкового періоду (кварталу). Також не потрібно сплачувати ПДВ та вести його облік. Це, у свою чергу, зменшує витрати на ведення бухгалтерського обліку.

Розмір податку не залежить від розміру доходу, який отримує підприємець, а сплачується єдина фіксована ставка податку. Розмір податку становить від 20 до 200 гривень в місяць незалежно від того, чи отримуєте ви дохід від підприємницької діяльності. На заявлених декілька видів діяльності застосовується єдина ставка, найбільша за розміром.

Платник єдиного податку додатково сплачує фіксовану суму у 50 гривень за кожного працівника. Одночасно немає необхідності сплачувати платежі до різних фондів.

Однак існує і низка обмежень, що встановлюються для підприємців, які перейшли на спрощену систему оподаткування. Зокрема, це сума валового доходу за рік, адже на сплату єдиного податку можна перейти за умови, що обсяг виручки від реалізації продукції за рік не перевищує 500 000 гривень, до того ж кількість працівників, що перебувають у трудових відносинах з підприємцем, не може перевищувати 10 чоловік протягом року. Окрім цього, існують обмеження щодо виду діяльності. Не застосовується спрощена система до підприємців, які займаються гральним бізнесом, є виробниками або розповсюджувачами підакцизних товарів (зокрема, тютюнових та алкогольних) або здійснюють діяльність, пов’язану з видобутком, виготовленням та розповсюдженням дорогоцінного каміння та металів.

В якому випадку варто переходити на спрощену систему? Звісно, якщо ви тільки починаєте діяльність, причому починаєте з малого, тобто з невеликою кількістю працівників, з невеликими обсягами валового доходу, але стабільно працюючи. Також, якщо ви не плануєте займатися діяльністю, яка не дозволяється при сплаті єдиного податку: продаж тютюнових або алкогольних виробів, ювелірна діяльність, продаж ювелірних виробів, розміщення гральних автоматів, діяльність казино та інших гральних закладів.

Якщо ж ви вирішили перейти на сплату єдиного податку, необхідно звернутися до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації з письмовою заявою. Заява подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу). До заяви додається платіжний документ (квитанція, копія платіжного доручення з відміткою банківської установи) про сплату (перерахування) єдиного податку за період не менше ніж календарний місяць. Окремою умовою при подачі заяви є сплата всіх установлених податків та обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період. Слід зазначити, що перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності може бути здійснений не більше одного разу за календарний рік. Протягом десяти днів з моменту подачі заяви ви отримаєте свідоцтво про право сплати єдиного податку, за умови відповідності всім встановленим вимогам. Або ж мотивовану відмову. Видача свідоцтва — безплатна.

І останнє. Ви можете повернутися до загальної системи оподаткування за власним бажанням або в обов’язковому порядку у випадку порушення вимог, що ставляться до платників єдиного податку, зокрема, збільшення виручки, кількості працюючих або зайняття зазначеними видами діяльності.