Ранкове засідання 9 квітня

Заява, виголошена Головою Верховної Ради на початку вчорашнього засідання, вплинула на подальшу роботу сесії. Арсеній Яценюк повідомив, що фракція Партії регіонів внесла проект постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії щодо опрацювання і прийняття нової редакції Конституції. Втім, він зауважив, що поки що не бачив висновку Регламентного комітету щодо цієї постанови, мало того, не бачив самого документа і не підписував відповідного доручення. Голова Верховної Ради наголосив: «У жодному разі українська Конституція не буде прийнята без українського парламенту. За таких обставин текст Основного Закону обов’язково розглядатимуть у сесійній залі». Водночас глава парламенту висловив сумнів, що «треба усе негайно кинути, щоб вирішити питання щодо конституційної комісії».

Затим було оголошено 30-хвилинну перерву.

Утім, перерва не дала остаточної відповіді щодо подальшої роботи сесії. Повернувшись до сесійної зали, Арсеній Яценюк провів в урядовій ложі ще одну імпровізовану нараду. Спочатку з представниками Партії регіонів, але згодом приєдналися й депутати інших фракцій. Однак і вона не змогла розставити всі крапки над «і». Тоді Арсеній Яценюк оголосив чергову перерву.

Після її завершення Голова Верховної Ради зазначив, що до початку роботи над проектом змін до Конституції в українському парламенті повинна відбутися консолідація політичних сил. Задля цього, повідомив він, прийнято абсолютно правильне рішення стосовно доопрацювання законопроекту щодо створення ТСК і внесення нового проекту, погодженого всіма фракціями.

Тож народні депутати перейшли до розгляду порядку денного. Під час виголошення заяв Борис Тарасюк зачитав заяву «НУ—НС» щодо висловлювання Володимира Путіна, що Україна «навіть не держава: частина її території — це Східна Європа, а частина — подарована нами». Цю заяву, переконаний депутат, можна розцінювати як посягання на територіальну цілісність і суверенітет української держави. Подібними заявами завдається серйозна шкода не лише двостороннім відносинам, а й руйнуються основоположні принципи і норми міжнародного права, наголосив він. Борис Тарасюк зазначив, що «НУ—НС» вимагає від керівництва Російської Федерації підтвердження або спростування розповсюдженої ЗМІ інформації. А від Міністерства закордонних справ України вимагає перевірити цю інформацію через дипломатичні канали.

Потому парламентарії заслухали інформацію Міністерства закордонних справ щодо наявності українського миротворчого контингенту в Афганістані. Суть інформації, озвученої заступником міністра Олександром Копчишиним, зводилася до того, що українського миротворчого контингенту в Афганістані немає, а є миротворчий персонал. А його відправлення не потребує згоди Верховної Ради. А заступник міністра палива та енергетики Юрій Недашковський поінформував народних депутатів про закупівлю палива для атомних електростанцій.

Крім того, Верховна Рада звернулася до Президента Віктора Ющенка з проханням розглянути на відповідність до Конституції його указу щодо скасування указу про призначення Сюзанни Станік на посаду судді КС. За відповідну постанову проголосували 232 депутати. До фракцій Партії регіонів і Компартії долучилися кілька депутатів з БЮТ.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.