Позавчора після засідання журі конкурсу на кращий проект реконструкції Національного спортивного комплексу «Олімпійський», його голова, міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко (на знімку) провів брифінг для ЗМІ.

Він зазначив, що навіть попереднє ознайомлення з проектною документацією дає можливість з упевненістю заявляти: Київ отримає сучасний стадіон у встановлені терміни. Цікаво, що шанси на перемогу мають проектні пропозиції, котрі передбачають як повний демонтаж, так і максимальне збереження наявної споруди.

— Було багато скептиків, які не вірили в реальність та результативність проведення конкурсу. Але він відбувся, і на сьогоднішній день ми маємо 19 офіційно зареєстрованих проектних пропозицій, 15 з яких затверджено протокольним рішенням журі, — сказав пан Павленко.

З компетентних джерел нам стало відомо, що серед компаній, які представили свої проекти, — Archasіa Desіgn group lіmіted (Тайвань), ТОВ «Едітепе-Україна», GМР (Німеччина), ТОВ «Західна група компаній — Україна», «КиївЗДНІЕП», ПТАМ «АМА», ТОВ «Монолітстальбуд», Архітектурно-будівельна майстерня ФО Писарець І. О., група компаній Фостер + Партнери (Велика Британія), ТОВ Гросс, ПБК «Вістон», ВАТ «Мостобуд», ТОВ «Архітектурний дім», Китайська національна імпортно-експортна компанія з виробництва машинного обладнання, «Альпіна бау ГМБх», ТОВ «Архітектурне мистецтво».

На запитання журналістів щодо термінів підготовки проектно-кошторисної документації міністр зауважив: «Поспішати треба в межах законодавства, щоб потім не довелося все переробляти. Терміни підготовки проектно-кошторисної документації учасників конкурсу коливаються від 4 до 7 місяців. Паралельно протягом місяця від підписання угоди про реалізацію проекту буде розроблено і підписано проект демонтажу наявної арени. За нашими попередніми підрахунками, вже з початку нового року буде розпочато будівництво нового стадіону».

Юрій Павленко поки що відмовився називати групу лідерів конкурсу. Однак попередив, що не дозволить лобіювання чиїхось інтересів. І він особисто до останнього дня уникав контактів з представниками компаній-конкурсантів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.