Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин провів учора «круглий стіл» «Громадське обговорення проекту законів України «Про ринок земель». У ньому взяли участь народні депутати, керівники міністерств і державних комітетів, представники органів місцевого самоврядування, голови сільгосппідприємств, науковці, бізнесмени. Наголошувалося, що прийняття такого закону — одна з умов зняття мораторію на продаж сільгоспугідь та запровадження в Україні земельного ринку. Процес його розробки, поінформував голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Присяжнюк, триває вже сьомий рік. Але це закономірно, адже питання важливе, приймати його поспіхом не варто. Бо такий закон, з одного боку, має бути спрямований на розвиток економіки, а з другого — забезпечити соціальну справедливість. Щоб ринок земельних ділянок був зрозумілим, прозорим, цивілізованим. Тобто норми законодавства не повинні містити двозначностей, колізій, допускати різнотлумачень.

Під час «круглого столу» голова підкомітету з питань земельних відносин народний депутат Валерій Бевзенко окреслив основні позиції законопроекту, підготовленого групою народних депутатів. Голова Держкомзему Володимир Воєводін зупинився на проекті, який подано на розгляд Верховної Ради від Кабінету Міністрів. І перший, і другий документ містять певні обмеження з операцій із землями сільгосппризначення. Зокрема, в урядовому пропонується не допускати зміни цільового призначення агроугідь протягом 10 років з дня їх придбання у приватну власність або придбання права на оренду. А продаж такого наділу, що перебуває у власності громадян та юридичних осіб (прав на нього), здійснюється без зміни цільового призначення.

На «круглому столі» було ухвалено резолюцію, де, зокрема, Верховній Раді пропонується прискорити розгляд та ухвалити закон «Про ринок земель» у першій половині 2008 року. А також прийняти впродовж нинішнього року всі закони, необхідні для продажу земель сільгосппризначення.