У Києві тривають гарячі дискусії про приєднання України до Плану дій членства в НАТО. Гостра реакція Москви з цього приводу і та хвиля антиукраїнських публікацій, що була піднята російськими ЗМІ, грає лише на руку Україні, оскільки кількість прихильників НАТО зростає з кожним днем. Глава департаменту НАТО МЗС України Михайло Оснач заявив, що Київ має намір запропонувати Росії серйозний діалог у зв’язку з перспективами свого членства в НАТО.

З боку України вже було кілька пропозицій про проведення таких консультацій з Росією на різному рівні, оскільки явне перекручування існуючих реалій є очевидним. Деякі з цих питань роз’яснив у своїх заявах Президент України Віктор Ющенко. Наприклад, про розміщення іноземних військових баз в Україні: на нашій території не можуть з’явитися іноземні військові бази, бо це суперечить українській Конституції. Крім того, є постанова Верховної Ради, відповідно до якої вступ у НАТО можливий тільки після референдуму.

Проте глава МЗС Росії Сергій Лавров уже вкотре заявив, що Москва не допустить прийняття України і Грузії в НАТО і робитиме для цього все можливе. В Києві цю заяву сприйняли як підтвердження того, що так звана російська демократія є по-імперськи амбіційною. І по старій пам’яті вважає Україну своєю вотчиною, а не суверенною державою. Отже, та хвиля антиукраїнських настроїв і заяв, які ми чули минулого тижня і які тривають зараз, являє приклад певної частини того «всього можливого», про що сказав пан Лавров.

Водночас глава «Українського форуму» академік НАН України Володимир Семиноженко вчора на прес-конференції заявив, що Україна сьогодні є позаблоковою нейтральною державою і що її народ не давав дозволу змінювати цей статус. «Український форум» перед самітом провів соцопитування населення України: «Ті дані, що ми одержали, наша організація спеціально не оприлюднювала перед самітом, щоб нас не звинуватили в тому, що ми відстоюємо чиїсь інтереси. А результати такі: тільки 20 відсотків населення України — за вступ у НАТО, а 37 відсотків громадян висловилися за позаблоковий або нейтральний статус України».

Дані інших соцопитувань дають трохи інші результати. У них визнається, що прихильників НАТО в Україні уже від 30 до 40 відсотків.