В Івано-Франківську заздалегідь було проанонсовано показ на обласному телебаченні «Галичина» документального телефільму «За лаштунками влади» — про земельно-будівельний бум, що відбувається в місті. Однак замість нього прикарпатці побачили на екранах розгубленого ведучого випуску, який зачитав щойно вручену судовиконавцем ухвалу суду.

Господарський суд області, розглянувши позовну заяву виконкому міської ради, заборонив здійснювати показ документального фільму «За лаштунками влади земельні зловживання мера Анушкевичуса». Саме так звучить назва фільму в ухвалі суду.

Неординарна подія негайно набула широкого розголосу, адже табу на фільм накладено чи не вперше в історії незалежної України. Міський голова Віктор Анушкевичус та представники депутатської фракції БЮТ у міськраді провели прес-конференції з цього приводу.

Позиція міського голови

Віктор Анушкевичус назвав фільм «незаконним», «упередженим», «недостовірним» і «необ’єктивним». Таку зливу епітетів спричинила назва — «За лаштунками влади земельні зловживання мера Анушкевичуса», з якої, каже він, неважко здогадатися і про зміст фільму. А кваліфікувати чиїсь дії як зловживання, мовляв, має право лише суд. Також голова повідомив про свої сумніви щодо достовірності висвітлення у фільмі земельних питань, оскільки «до МВК не надходило жодних письмових звернень про надання інформації стосовно діяльності міського голови та органів місцевого самоврядування». Головною ж причиною позову пан Анушкевичус назвав те, що в день запланованої демонстрації фільму він перебував у службовому відрядженні і не мав можливості особисто висловити свою думку на висунуті у фільмі звинувачення.

Віктор Анушкевичус також зазначив, що «суд порятував ОТБ «Галичина» від втрати «іміджу та довіри глядацької аудиторії», до чого спричинив би показ «неправдивої та незаконної продукції». Проте міський голова несподівано повідомив, що звернувся до генерального директора ОТБ «Галичина» з проханням «трансляції документального фільму лише в його присутності в студії для можливого оприлюднення своїх коментарів і позиції».

Позиція депутатів

Журналісти почули від представників фракції БЮТ у міській раді, що в основу фільму лягли результати роботи «тимчасової комісії Івано-Франківської міської ради з перевірки можливих фактів порушень у сфері земельних відносин і будівництва». Така комісія була створена рішенням міської ради в березні минулого року. Очолив її бютівець Володимир Стасюк. У вересні комісія видала книжку «Що за лаштунками міської влади?». Опубліковані у ній висновки були скеровані на реагування міського голови. Однак він їх знехтував. «Оскільки не було жодного факту звернень про визнання цієї інформації недостовірною, ми вирішили, що влада з цими висновками погодилася», — зауважив на прес-конференції Володимир Стасюк. Якщо не було претензій до книжки, на якій підставі заборонено фільм, створений на її основі? — дивувався депутат. «Своїм рішенням суд виконав роль цензури», — вважає пан Стасюк. «Безпрецедентною подією» назвав заборону фільму і секретар міськради Василь Бойчук. Його обурило те, що на засіданні міськвиконкому, членом якого він є і від імені якого зроблено позовну заяву, насправді цього питання не розглядали. То від кого отримав суд позов? — допитувався він.

Позиція автора фільму

На прес-конференції був присутній і автор фільму Богдан Попадинець. На касеті, яку він показав журналістам, стрічка називається «За лаштунками влади». А її підзаголовок — «Про земельно-будівельний бум у місті та його наслідки». Слова «зловживання», про яке йдеться в позові, в його назві відсутнє. За словами пана Попадинця, у фільмі використано документи, коментарі правоохоронців, депутатів, думки городян. Однак, як стало зрозуміло, у ньому немає точки зору головного фігуранта — міського голови, що робить фільм уразливим та дає певні підстави запідозрити автора в упередженості.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківськ.