Черговий конфуз: Президент Віктор Ющенко, виступаючи на П’ятій асамблеї Всесвітнього руху за демократію, заявив, що Україна одержить чітку перспективу членства в ЄС і що в новій угоді з цією регіональною організацією буде зафіксоване «асоційоване членство» з нею. Негайно відреагувала Єврокомісія: статусу асоційованого членства в спільноті немає, є лише статус кандидата в члени ЄС. Тому стати асоційованим членом ЄС Україна не може.

Коментуючи заяву Віктора Ющенка, речниця Єврокомісії Крістіане Гоманн трохи підсолодила пілюлю: очевидно, йдеться про помилку з перекладом слів глави української держави.

Таке припущення Єврокомісії. Тим часом про асоційоване членство не один раз заявляли й інші очільники держави. Хоч відомо, що ЄС вибудовує відносини з Україною у рамках політики сусідства, котра не передбачає членства в спільноті. Принаймні поки що.

Нині сторони ведуть переговори щодо ухвалення нової розширеної угоди про співробітництво, яка має замінити нинішню. Рішення про це може бути прийняте у вересні під час саміту Україна — ЄС. Крістіане Гоманн в інтерв’ю радіо «Свобода» висловила сподівання, що на ньому буде підбито підсумки роботи, яка ведеться у цьому напрямі. За її словами, тоді й стане ясно, можливо підписати договір до кінця року чи ні. Але стверджувати таке нині — «чиста спекуляція».

Дожилися. Єдине втішає: знавці міжнародної політики схильні вважати такі невдачі поразкою не України, а її найвищої посадової особи.

Утім, це все-таки невелика втіха, адже до Європейського союзу ми не те що маємо, а зобов’язані інтегруватися — заради того, щоб вибратися з болота, в яке волею недолугих політиків, через власну безпринципність чи сил небесних ускочили. Й вибиратися самотужки. Можновладцям, передовсім високопосадовцям, — не замилювати очі виборцям злиденними деклараціями про доходи, відповідальним за дороги, громадські вбиральні, транспорт, медицину, освіту і т. д., і т. п. — доводити їх до європейських стандартів. Й з тим усим «стандартизованим» з гідністю прямувати до Європи. Щоб ніхто не посмів звинуватити нас у «спекуляціях»...