Київський національний університет театру, кіно й телебачення імені Карпенка-Карого — один із найстаріших мистецьких вищих навчальних закладів. Нині тут навчаються молоді люди з усієї України, а також Ірану, Китаю, США, Росії, Молдови, Білорусії.

Упродовж останніх восьми років університет плідно співпрацює з кафедрою Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО. Наші студенти й викладачі брали участь у численних театральних та кінофестивалях, у Міжнародному семінарі театральних шкіл (Румунія, 2005), Всесвітньому фестивалі драматичних шкіл (Філіппіни, 2006) та ін.

А з 14 по 22 квітня у Києві проходитиме І міжнародний фестиваль театральних шкіл «Натхнення» — з ініціативи Університету ім. Карпенка-Карого, під егідою Національної комісії України у справах ЮНЕСКО та за підтримки Мінкультури України (генеральний партнер фестивалю — компанія «Інтекохолдинг»).

На фестивалі «Натхнення» буде репрезентовано близько 20 творчих навчальних закладів світу. Це провідні театральні школи Мексики, Іраку, Литви, Словаччини, Польщі, Вірменії, Грузії, Білорусії, Росії та України. У рамках фестивалю його учасники покажуть кращі творчі програми — виставу, уривок з вистави або майстер-клас з акторського мистецтва.

Програма фестивалю обіцяє бути екзотичною. Приміром, 16 квітня можна буде побачити циркове шоу «Попокатепетль» (Словаччина, Академія мистецтв), 17 квітня — «Відкрите коло» (Литовська академія музики та театру), 18 квітня — «Три сестри» за Чеховим (Факультет мистецтв Багдадського університету), 19 квітня — «Будьмо знайомі» (вісім різножанрових номерів) — (Петербурзька академія театрального мистецтва), 20 квітня — «Вісім жінок» (Мексика, театральний факультет Університету Вера-Крус). Це — лиш вечірні покази (усі — о 19.00 в Навчальному театрі Університету ім. Карпенка-Карого, Ярославів Вал, 40). Коли щось пропустите — не біда, 21 квітня в столичному театрі імені Франка всі учасники фестивалю вийдуть на сцену в гала-концерті.