Партія регіонів відмовиться від підтримки чинного міського голови Харкова Михайла Добкіна у разі його участі у дострокових виборах міського голови. Таку думку висловив на прес-конференції заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

«Найбільш ймовірним сценарієм слід визнати варіант, коли діючий міський голова Михайло Добкін підтримки від партії не одержить і участі у виборах не братиме, а замість нього буде висунуто іншу кандидатуру», —сказав він. Водночас експерт не виключив можливості висунення від Партії регіонів не одного, а кількох кандидатів. «Але при цьому пошук альтернативи Михайлу Добкіну навряд чи буде наперед публічно озвучений Партією регіонів, оскільки це може привести до розколу в лавах партії, а також до цілеспрямованої роботи з боку команди чинного міського голови з нейтралізації потенційного конкурента», — зазначив він.

Олексій Голобуцький вважає, що найбільш ймовірними кандидатурами від Партії регіонів є чинний голова Харківської облради Василь Салигін, народні депутати Дмитро Святаш та Інна Богословська, а також перший заступник міського голови Харкова Олександр Кривцов. «Цей список далеко не повний. Всі кандидати можуть балотуватися і замість Михайла Добкіна, і разом з ним. Багато що залежатиме від обставин самих виборів», — підкреслив експерт.

Як розповів керівник департаменту виборчих технологій АМС Валерій Гончарук, починаючи з весни 2008 року ситуація щодо відсторонення від влади Михайла Добкіна дозріла не тільки на рівні Харкова, а й Києва. За його словами, у технічному, політичному та правовому плані вибори стали можливими. Технічно — розблоковано роботу Верховної Ради, створено тимчасову слідчу парламентську комісію, проводиться паралельне розслідування СБУ. Політично — є узгодженість лідерів фракцій більшості, рішення перевиборів підтримується Кабінетом Міністрів. Окрім того, відверте загравання Михайла Добкіна з секретаріатом Президента спричиняє конфлікт його з київським керівництвом Партії регіонів. У правовому плані існує прецедент з достроковими виборами київського міського голови, після чого будь-які дочасні вибори глав місцевих рад можуть ініціюватися напряму Верховною Радою.