В Українському фонді культури відкрилася виставка портретів і пейзажів Віри Крутіліної.

Художниця дуже хвилювалася, адже це її перша персональна виставка. Та хвилювання розтанули, коли почали говорити гості, колеги, друзі. Голова Фонду культури Борис Олійник сказав про Віру: «Це художниця, в якої нема жодної краплі меншовартості!»

На вернісаж прийшов письменник Гурам Петріашвілі — Віра ілюструвала його нову книгу для дітей, «Пригоди Елі і Раду». Обкладинку книги прикрашають портрети Анатолія Хостікоєва та Богдана Бенюка, а на звороті — портрет відомого актора Олексія Вертинського. Саме ці артисти слугували прототипами героїв Петріашвілі і надихнули художницю на такий незвичний ілюстраційний хід. Прийшла привітати портретистку й актриса Галина Яблонська, вона також має «родичів» серед казкових персонажів книги Гурама.

Портрети, представлені на виставці, — це переважно рідні, друзі, знайомі художниці. Тут і сам Гурам Петріашвілі, й згадані вище артисти, й багато інших цікавих людей. Всі ці роботи портретистка дарує своїм моделям, тому вони перебувають переважно у приватних колекціях. По центру експозиції представлений портрет мами художниці Жанни Григорівни у дитинстві, а поруч автопортрет Віри Крутіліної.

Вітаючи гостей, художниця згадала свого покійного вчителя Володимира Давидова. Цю виставку присвячено його пам’яті. Зараз у Віри самої вже два десятки учнів. Нині вона ілюструє твори Федора Достоєвського й хоче зробити анімаційний фільм за його романом «Брати Карамазови».

На знімку: художниця з мамою.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.