Спроба уряду вгамувати ціни на соціально значущі харчі поки що призвела лише до ажіотажу навколо цукру, який з’явився в окремих супермаркетах великих міст по 3 гривні 30 копійок за кілограм.

Здешевілий несподівано солодкий пісок споживачі дружно розкупили за день-другий. У багатьох магазинах спорожнілі полиці одразу заставляли іншим товаром та торгували білими кристалами за «старими» цінами, на гривню-півтори вище. Меморандум про порозуміння, підписаний урядом, з одного боку, і виробниками продовольчих товарів та суб’єктами системи мережевої роздрібної торгівлі — з другого, набрав чинності з нинішнього тижня. Згідно з документом соціально значущі продовольчі товари до 1 вересня цього року продаватимуться «за доступними цінами». Виробники взяли зобов’язання протистояти необґрунтованому подорожчанню харчів, які потрапили до переліку. Також не допускати скорочення обсягів поставок у роздрібну мережу та гарантувати їх належну якість. У свою чергу торговці пообіцяли встановлювати націнку не вище 10 відсотків від оптових цін виробника та укладати з ними прямі договори, тобто працювати без посередників. Кабмін, зі свого боку, взяв на себе зобов’язання наповнювати споживчий ринок товарними ресурсами для виробництва соціально значущих продовольчих товарів, передусім тих, попит на які в Україні не задовольняється повною мірою. Простіше кажучи, вдаватися до завезення сировини з-за кордону. До переліку соціально значущих харчів вписали борошно пшеничне вищого ґатунку, хлібобулочні та макаронні вироби, крупи, варену ковбасу, яловичину, свинину, курятину, курячі яйця, цукор, соняшникову олію, овочі, а також молоко та кисломолочну продукцію — за винятком тієї, що має термін зберігання понад 5 діб.

Не встигло на меморандумі висохнути чорнило, як у нього з’явилося чимало критиків. Вони стверджують: підписаний документ — така собі джентльменська угода, його невиконання не тягне жодних юридичних наслідків. Підтвердження цього — харчі, яким наказали згори дешевшати, робити це, схоже, навіть не збираються. До того ж, якими мають бути ті «доступні ціни», в меморандумі не йдеться. За прогнозами експертів, у кращому разі відбудеться копійчане здешевлення. Натомість близькі до бізнесу урядові чиновники в такий спосіб розв’язали собі руки, щоб мати можливість контролювати прибуткову справу — завезення продовольства з-за кордону. Приміром, м’яса далеко не завжди високої якості. А ціни на солодкий пісок можна гасити за допомогою імпорту тростинного цукру-сирцю. Це хоч і завдасть тяжкого удару по українській цукровій галузі, але стане вагомим аргументом для тих виробників, які не хочуть знижувати ціну на свій товар.