Ранкове засідання 8 квІтня

Голова парламенту Арсеній Яценюк повідомив, що у зв’язку з рішенням Конституційного Суду від 1 квітня, яким визнано неконституційною постанову про Регламент Верховної Ради від 2006 року, народні обранці мають розглянути проект постанови про деякі питання нормативно-правового забезпечення роботи законодавчого органу. При цьому А. Яценюк наголосив, що рішення КС не вплинуло на дієздатність парламенту, адже норми Конституції є нормами прямої дії. Тож до прийняття закону про Регламент Верховної Ради український парламент керуватиметься нормами Конституції. А тому будь-які заяви про недієздатність парламенту не мають жодних підстав, підкреслив Голова Верховної Ради.

Голова Регламентного комітету Олександр Єфремов запропонував оголосити перерву для остаточного узгодження проекту постанови між усіма політичними силами. Ця постанова передбачає: у зв’язку з рішенням КС від 1 квітня 2008 року затвердити на період до законодавчого врегулювання організації та порядку діяльності Верховної Ради тимчасовий регламент і доручити Комітету з питань Регламенту і забезпечення роботи парламенту підготувати та подати на розгляд народних обранців протягом місяця проект закону про Регламент. Перерва затягнулася більш як на дві години.

Після погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і засідання профільного комітету на розгляд парламенту було винесено проект постанови про деякі питання нормативно-правового забезпечення порядку роботи Верховної Ради у авторстві А. Яценюка стосовно тимчасового регламенту та проект закону про організацію і порядок діяльності парламенту. За словами О. Єфремова, ухвалення цих документів дасть змогу відреагувати на рішення КС і продовжувати роботу парламенту в правовому полі. Проект закону про організацію і порядок діяльності Верховної Ради визначає, що діяльність вищого законодавчого органу держави встановлюється Конституцією, законами про статус народного депутата, про комітети Верховної Ради, тимчасові спеціальні слідчі комісії Верховної Ради, іншими законами та Регламентом. Голова комітету поінформував, що робота над новим Регламентом Верховної Ради триває, і уже за два тижні його може бути винесено на розгляд парламенту. «Легітимність Верховної Ради не може ставитися під сумнів, оскільки вона діє, керуючись нормами Конституції, які є нормами прямої дії», — наголосив О. Єфремов.

Під час обговорення деякі народні депутати, передусім із фракції Партії регіонів, висловлювали думки, що КС, приймаючи рішення щодо Регламенту Верховної Ради, вийшов за рамки своїх повноважень, і це рішення є суто політичним, воно віддзеркалює боротьбу між секретаріатом Президента і КС. А Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк наголосив: рішення КС не означає, що парламент нині працює взагалі без внутрішнього документа, адже автоматично відновлюється дія Регламенту, прийнятого 1994 року. «Парламент є дієздатний і може приймати всі закони», — наголосив А. Яценюк. За ухвалення постанов та закону стосовно тимчасового Регламенту і організації діяльності Верховної Ради проголосували більш як конституційною більшістю. І глава парламенту привітав колег із тим, що «парламент і надалі працює в межах чинного законодавства України». Відтак правову колізію, яка виникла після рішення КС, вичерпано.

Потім парламент перейшов до розгляду питань за порядком денним. Під час виступів від фракцій Олександр Лавринович (Партія регіонів) висловив стурбованість щодо тенденцій узурпації влади з боку Президента України та його секретаріату. Микола Томенко (БЮТ) привернув увагу до ситуації з виконанням держбюджету та соціально-економічних програм. Депутат заявив, що нині реалізується сценарій ліквідації парламенту як інституту, а рішення КС стосовно Регламенту Верховної Ради є політичним. На погляд депутата, ситуація в КС має стати предметом розгляду на засіданні парламенту і РНБО. Петро Цибенко (КПУ) в своєму виступі наголошував на продовженні нинішнім урядом антиконституційної практики обмеження пільг соціально незахищеним громадянам. В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») висловив здивування стосовно того, що БЮТ відмовляється брати участь у роботі Конституційної ради при Президентові України, а пропонує створити у парламенті тимчасову спеціальну комісію з розробки нової Конституції. Володимир Литвин запропонував заслухати на засіданні парламенту питання про соціально-економічний стан у державі, а також наполягав на тому, щоб Президент якнайшвидше виступив у парламенті з посланням, уряд поінформував про ситуацію у державі, після чого може бути прийнято зміни до цьогорічного бюджету. За словами В. Литвина, головна загроза безпеці та незалежності України нині полягає в тому, що українська влада є неадекватно некомпетентною і корумпованою, а народ примушують вірити в ілюзії.

Наступним питанням парламентарії мали заслухати інформацію тимчасової слідчої комісії Верховної Ради стосовно фактів порушень законодавства харківським міським головою Михайлом Добкіним та секретарем Харківської міськради Геннадієм Кернесом. Проти розгляду цього питання виступила Партія регіонів, наполягаючи на тому, що має бути оприлюднено висновки всієї ТСК, а не лише голови комісії. Натомість голова ТСК Олег Ляшко (БЮТ) повідомив, що на двох засіданнях комісії із дев’яти її членів були присутні лише п’ятеро, а представники Партії регіонів не приходили, саботуючи роботу комісії, щоб не допустити перевірки діяльності Харківського міського голови. Проте О. Ляшко запропонував не заслуховувати зараз інформацію ТСК, а розглянути це питання одночасно з постановою Верховної Ради про призначення дострокових виборів харківського міського голови. Але ця пропозиція не знайшла необхідної підтримки, за неї проголосували лише 212 народних обранців.