Глави МЗС України і Росії зустрінуться 15 квітня в Москві. Про це повідомив на брифінгу керівник прес-служби українського зовнішньополітичного відомства Василь Кирилич.

Нинішній стан україно-російських відносин простим назвати складно. Минулий тиждень ознаменувався такою антиукраїнською інформаційною хвилею в Росії, що, здається, далі вже нема куди. При цьому українська влада, зокрема, МЗС, вважала за краще не відповідати Москві, де Держдума прийняла заяву про голод 30-х, де Лужков у газеті, яку називають «рупором Кремля», знову заговорив про те, що Крим тягне в Росію, де, врешті, вчергове погрожували, що якщо Києву дадуть ПДЧ, то РФ в однобічному порядку вийде з «Великого договору».

Крім офіційних висловлювань на сьогодні у відносинах між Україною і Росією дуже багато провокацій. Зокрема, такою українські експерти вважають розтиражовані в Інтернеті слова президента Росії, нібито адресовані його американському колезі про те, що «Україна — це не держава».

Глава прес-служби МЗС заявив «Голосу України», що «ви є очевидцями потоку заяв і коментарів, і вони надходитимуть дедалі активніше, тому необхідно мати силу хіба що встигати на них реагувати, оскільки це може бути нескінченний процес». Його Василь Кирилич назвав «станом душі» Росії у зв’язку з успішним рухом України в бік НАТО і Євросоюзу. Те, що відбувається, зайвий раз демонструє: мета Росії втримати Україну в зоні власних інтересів виправдує будь-які засоби, вважають у МЗС.

Тим часом певне політичне протистояння відбувається на тлі товарообігу в 34 мільярди доларів. «Це стільки, скільки Україна має з усіма країнами Євросоюзу», — зазначив посол РФ Віктор Черномирдін. Він також повідомив, що Росія й Україна «мають гарні плани і на цей рік».