Стан посівів поки що дає змогу сподіватися на високий урожай. За прогнозами, українські аграрії можуть зібрати 36—38 мільйонів тонн зернових порівняно з 28,5 торік. А експортний потенціал зросте з 5 до 13 мільйонів тонн. Така інформація була оприлюднена на П’ятій міжнародній конференції «Зерно Причорномор’я-2008: виклик погоді і державному регулюванню», що проходить у столиці, організованій аналітичним центром «УкрАгроКонсалт».

Згідно з оперативними даними, в гарному і задовільному стані перебуває майже 92 відсотків озимих культур, що приблизно відповідає торішнім показникам. Надію на врожай вселяє вологий березень: нинішній за кількістю опадів близький до норми, а не сухий, як це було в останні декілька років. Серед позитивних чинників, що впливають на врожай, необхідно також відзначити посилення ролі агрохолдингів, готових вкладати інвестиції в сільське господарство. Там майже завжди дотримують технологій вирощування зерна, вчасно і в необхідному обсязі вносять мінеральні добрива й засоби захисту рослин, дотримуються рекомендованих термінів сівби.

Що стосується ярових зернових — південні області вже закінчили їх сіяти, що є хорошим показником, але не гарантує високих урожаїв, оскільки за осінньо-зимовий період випало дуже мало опадів — 50—70 відсотків від норми в середньому по країні. Станом на кінець березня запаси вологи на півдні були найнижчі за останні п’ять років. Добре, що в перших числах квітня дощі пройшли саме в південних і східних областях, саме там, де живильної вологи у ґрунті не вистачало. Але, незважаючи на очікуваний близький до норми квітень, рослинам доведеться «задовольнятися» верхніми запасами вологи, які прямо залежать від постійних опадів і швидко вивітрюються в суху погоду.

І все-таки цьогоріч можна сподіватися на щедрий урожай. І не тільки завдяки сприятливим погодним умовам. Стрімке зростання цін і попиту на зернові призведе до збільшення посівних площ. За оцінками, поточного року площі під зерновими в Україні становитимуть 8,076 млн. гектарів, що більш як на 15 відсотків більше порівняно з минулим роком. До речі, за оцінками «УкрАгроКонсалта», в цей час площі необроблюваних земель в Україні становлять щонайменше 1,6 млн. гектарів. Ці землі внаслідок зростання цін і попиту на зерно можуть бути включені в оборот протягом найближчих двох-чотирьох років.

У сусідніх країнах—великих зерновиробниках Росії та Казахстані погодні умови також сприятливі для посівів. Відповідно до очікувань, російський урожай зерна перевищить торішній на 3—5 мільйонів тонн. Казахстан має намір розширити сільгоспугіддя й виростити гарний вал хлібних культур. Загалом у країнах Чорноморського регіону (Україна, РФ, Казахстан, Румунія, Болгарія й Молдова) можуть зібрати 172 мільйони тонн зернових (проти 142,2 мільйона торік), що робить ці держави потужними трейдерами у світовому масштабі. Так, експорт зернових із країн регіону очікується на рівні 41 проти 28,4 мільйона тонн торік.

Фото автора.