В Одеській області практично всі озимі — 784 тисячі гектарів зернових і 200 тисяч рапсу — успішно перезимували. Ще 800 тисяч гектарів зайнято яровими культурами.

На початок квітня в Одеській області проведено підживлення 652 тисяч гектарів озимих культур, що становить 84 відсотки посівних площ. Усі райони регіону розпочали обробку озимих гербіцидами й сьогодні 52 тисячі гектарів уже захищені від бур’янів.

— Структура ярового клину нинішнього року відрізняється від торішньої, — розповідає заступник начальника агропромислового комплексу Одеської обласної державної адміністрації Іван Панчишин. — Площі під яровим ячменем, горохом і вівсом цьогоріч на третину менше, ніж минулого. На торішньому рівні залишаться посіви зернової кукурудзи — 130 тисяч гектарів і соняшнику — 215 тисяч. На жаль, наполовину — з 8 до 4 тисяч гектарів — зменшаться площі під цукровим буряком.

Причини цього криються й у зростанні витрат на виробництво солодкого кореня, і в зменшенні державою мінімальних закупівельних цін. Негативну роль відіграла й необов’язковість у розрахунках з аграріями, що допускали цукропереробні заводи. Є такі підприємства, які не розрахувалися з селянами ще за 2006 рік.

Ну а в південних районах Одеської області вже цвітуть абрикоси. А за народною прикметою: розцвів абрикос — починай сіяти соняшник. Не всі господарства ще в достатній кількості мають посівний матеріал. Він є у вільному продажу в Державному резервному насіннєвому фонді, де понад двадцять сортів насіння.

За словами Івана Панчишина, в Одеській області сьогодні функціонує близько двохсот підприємств, які вирощують і реалізують насіннєвий фонд. І віддача від їхньої діяльності досить висока. Саме завдяки їм очікувана криза в постачанні господарств посівним матеріалом була успішно подолана.

Незважаючи на те, що весняна погода до сьогодні не спричиняла побоювань у землевласників, вони з тривогою прислухаються до прогнозів. Які, на жаль, невтішні — синоптики обіцяють улітку посуху, яку можна порівняти за своїми наслідками з торішньою.

Одеська область.