Обіцяне столичною владою впорядкування розміщення МАФів (малих архітектурних форм) не відбулося. На додаток до старих торговельних точок у місті відкриваються нові. Як повідомляв «Голос України», появу однієї з таких «малих архітектурних форм» у дворі будинків №№ 29 і 27 «г» по вулиці Прирічній на Оболоні супроводжувала бригада охоронців-аматорів. За їх сприяння підприємцям вдалося встановити торговельний павільйон попри протести місцевих мешканців.

— А чому район не виконує рішення міської влади про проголошення мораторію на встановлення МАФів? — запитала я в заступника голови Оболонської райдержадміністрації Сергія Блохова.

— Ми його дотримуємося і досить жорстко. Але будь-який закон зворотної сили не має. Листа від Київради з проханням не надавати дозволи на збирання висновків для встановлення МАФів отримали десь наприкінці січня. А рішення про виділення земельної ділянки під встановлення згаданого кіоску райрада ухвалила ще в липні, договір оренди підприємець оформив, здається, в жовтні. Розірвати договір оренди землі в односторонньому порядку можна тільки тоді, коли є істотне порушення умов цього договору.

Вірогідність того, що райрада скасує своє рішення про виділення земельного майданчика під сумнозвісний кіоск, дуже низька. «Подивіться, чим закінчилися спроби Київради скасувати землевідведення! — кажуть районні чиновники. — Всі інвестори-забудовники через суд повернули собі право на земельну ділянку!»

У відповідь на численні скарги мешканців вул. Прирічної районна влада все-таки пообіцяла «розглянути питання» на черговому засіданні комісії з питань містобудування і землекористування. Та ось парадокс: кіоск встановили за тиждень до цієї події.

— Підстав для заборони встановлення кіоску в нас не було і немає: всі необхідні дозволи й документи в підприємця на руках. Інше місце для магазину власнику не потрібне — такі пропозиції він розглядати відмовився, — роз’яснює Сергій Блохов.

— Виходить, мешканців столичних будинків абсолютно законно позбавили права розпоряджатися власною прибудинковою територією! — наївно зауважила я.

— Прибудинкова територія визначається рішенням Київради. Спочатку мешканці будинку повинні створити ТСББ — товариство співвласників багатоквартирного будинку і тільки потім звертатися до Київради, щоб після відповідних процедур отримати акт на землекористування. В столиці, мабуть, жодний будинок не має такого документа.