У країні — перерозподіл власності, вважає народний депутат України Михайло Сирота (фракція «Блок Литвина»). За словами депутата, йдеться передусім про земельні ресурси. «Земля навколо великих міст де-факто скуплена іноземцями, — заявив парламентарій на прес-конференції в Донецьку. — Юридично це не оформлено. Зараз настає вирішальний прорив, коли треба легалізувати цю землю».

Коментуючи політичну ситуацію в країні, депутат зазначив, що, по суті, виборча президентська кампанія вже почалася, і на неї впливають зовнішні фактори. «Сили, які її виграють, отримають вплив на процеси остаточного перерозподілу промислового потенціалу і земельних ресурсів на користь тих фінансово-промислових і транснаціональних корпорацій, які стоять за політиками. Президентські вибори порушили питання про необхідність переобрання голів великих міст, починаючи з Києва. І вибори сьогодні вирішальним чином впливають на структуризацію парламенту. Принаймні у мене є стійке відчуття, що між Блоком Юлії Тимошенко і «Нашою Україною — Народною самообороною» іде бій, хто ж виграє приз, який називається «Партія регіонів» і з якою та чи інша політична сила зможуть створити в парламенті більшість».

М. Сирота вважає реальним створення коаліції між БЮТ і «регіоналами». На думку депутата, в разі створення такої коаліції електоральні зони будуть жорстко поділені: Схід — для Партії регіонів, Захід — для Блоку Юлії Тимошенко. «Це дуже небезпечна тенденція для України, яка може призвести до розколу держави, — пояснив політик.

Вихід із кризи, за словами депутата, полягає в розвитку конституційного процесу і децентралізації влади: «Надавши регіонам реальні можливості заробляти, розподіляти кошти, приймати ключові рішення для розвитку, ми різко знизимо сепаратистські настрої в суспільстві. Місцеве самоврядування повинне мати можливість формувати свої виконавчі комітети. Громадяни обирають голову, який керує соціальною сферою області. А голова ОДА має виконувати функції префекта, але в жодному разі не керувати господарською і соціальною діяльністю».